PER RECURSOS

Sánchez accepta ara debatre a 4, sense Vox

La Junta Electoral suspèn el format a cinc previst a Atresmedia per al 23-A

El supervisor al·lega que el partit d'Abascal no compleix els requisits de representació

fcasals47759056 graf1181  vitoria  14 04 2019   el candidato a la presidenci190414140748

fcasals47759056 graf1181 vitoria 14 04 2019 el candidato a la presidenci190414140748 / ADRIAN RUIZ DE HIERRO

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Gemma Robles

Vox no serà en el debat electoral, la cita més icònica i determinant d’una campanya on el 41% dels votants continua en el vertigen de la indecisió. La Junta Electoral Central (JEC) va dinamitar aquest dilluns la controvertida estratègia de Pedro Sánchez, que havia optat per un format a cinc que incloïa Santiago Abascal, i va advertir que, si hi assistia el partit d’ultradreta, haurien de ser convidades també totes les formacions minoritàries. Descartat un debat infinit, proporcional però complicat en termes televisius, el candidat socialista té sobre la taula dues propostes de debat a quatre (PSOE, PP, Ciutadans, Unides Podem) i ara la qüestió és elegir a quina cadena: Atresmedia o TVE amb senyal ‘pool’ a la resta de televisions.

La direcció de campanya del PSOE decidirà aquest dimecres, tot i que fonts socialistes apunten que serà difícil rebutjar en aquestes circumstàncies l’oferta de la televisió pública, informa Juan Ruiz. Mentrestant, el maremagnum evidencia que la Llei Electoral ha quedat obsoleta. Ideada per sostenir l’arquitectura institucional del bipartidisme, les seves previsions resulten ja insuficients per a un tauler de cinc partits que no cap a la cotilla. El PP i el PSOE es van negar a reformar-la en l’última legislatura. 

La disjuntiva a la qual s’enfronta el PSOE no és especialment còmoda. Els socialistes van elegir Atresmedia conscients que a TVE era impossible confrontar amb Vox. Sánchez preferia la presència d’Abascal perquè li permetia un xoc amb la ultradreta i, no menor, perquè diluïa els tres candidats conservadors en un mateix magma en el qual pugnarien pel seu lideratge i reduirien els seus atacs al líder del PSOE.

Un, d’assegurat

La JEC va venir a dir que, tot i que Atresmedia sigui una empresa privada, s’ha de sotmetre també als criteris de proporcionalitat que compleixen les televisions públiques en compliment de l’article 66.2 de la llei electoral. Va determinar que el debat a cinc (previst per al dimarts 23 d’abril) “no podrà celebrar-se” i va instar els seus organitzadors a canviar el format. No li valia a la JEC que la cadena intentés reparar l’absència de la resta de petits partits en el debat decisiu convidant-los a un altre programa. A més, va resoldre que el candidat d’ERC, Oriol Junqueras, podrà participar en un acte electoral des de la presó.

Ara al PSOE li toca tornar a decidir en una qüestió que va generar diversitat d’opinions. Té en la balança la proposta que va llançar des del principi TVE i la d’Atresmedia, que després de la resolució de la JEC, va refer la seva per proposar el mateix format que la televisió pública. Fonts socialistes consideren complicat refusar l’oferta de l’ens que dirigeix Rosa María Mateo.

El que està descartat és no fer el debat. No és que l’equip electoral de Sánchez tingui en les seves preferències estratègiques aquesta cita, especialment en una campanya àtona, sense estridències, en la qual són favorits i tenen més interès a no cometre errors que a donar grans titulars, però saben que no s’hi poden negar. Sobretot quan el líder del PSOE va reclamar en la seva etapa en l’oposició els debats electorals com a instrument perquè l’opinió pública s’informi.

El ‘no’ a Vox va disgustar Abascal. “Alguns no saben què han de fer per excloure Vox o per incloure els seus socis separatistes i colpistes en el debat”, va protestar a Twitter.

Albert Rivera va rebutjar la presència d’ERC perquè considera que l’independentisme estarà representat per Sánchez. Iglesias va recuperar la proposta del seu partit, que des del 2014 està reclamant que es reformi la llei electoral perquè hi hagi, almenys, dos debats obligatoris a la televisió pública. “S’ha de legislar ja”, va reivindicar des de les xarxes socials.

Notícies relacionades

Pablo Casado també va mostrar el seu malestar. Va tornar a exigir un cara a cara que Sánchez no vol concedir-lo per no elevar-lo a la categoria d’adversari principal. “Té por”, interpreta Casado, convençut que el socialista no vol respondre si concediria indults als líders independentistes. Segons el seu parer, primer ha de plantejar-se aquest duel a dos i després “ja es parlarà d’un altre tipus de debats de vuit o nou” partits, informa Pilar Santos.

En les generals del 2016 el seu antecessor, Mariano Rajoy, va evitar un cara a cara amb Sánchez (que sí que li havia concedit el 2015) i va preferir un debat a quatre amb la resta de candidats. Va ser organitzat per l’Acadèmia de televisió i realitzat per un consorci tècnic format per personal de RTVE, Tele 5 i Antena 3. Va arrasar en audiència. El van seguir 10,4 milions de teleespectadors. El debat més vist a Espanya continua sent el protagonitzat per Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero el 2008, amb una audiència de 13 milions de persones. 

Temes:

Vox