JUDICI AL PROCÉS

La fiscalia rebutja que els candidats presos facin campanya en els recessos del judici

El ministeri públic s'oposa a permetre'ls acudir a actes de campanya i a concedir rodes de premsa al Suprem

zentauroepp46934090 junqueras190411093424

zentauroepp46934090 junqueras190411093424 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia del Tribunal Suprem ho té clar. No només s’oposa "absolutament" a permetre que els candidats de Junts per Catalunya Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull "acudeixin a actes de campanya dels seus candidats", sinó també a la seva extravagant petició subsidiàriaque se’ls autoritzi a "atendre durant el període electoral els mitjans de comunicació concedint entrevistes, gravar espots electorals i concedir rodes de premsa durant les aturades del judici o abans de l’inici de les sessions".

En un escrit de cinc pàgines, els fiscals es remeten a una interlocutòria del desembre del 2017, en què l’alt tribunal es pronunciava sobre una petició similar per als presos que es presentaven a les eleccions catalanes del 21 de desembre. Després de recordar la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), el ministeri públic afirma que en el cas dels caps de llista per Tarragona, Lleida i Barcelona és "absolutament respectat" el seu dret a concórrer a les eleccions.

Notícies relacionades

Però "és obvi" que "caben restriccions" sobre la seva participació en la campanya electoral, en què "la defensa de l’ideari de la candidatura està atesa pels seus altres integrants, així com per la col·lectivitat d’electors, el partit polític o l’agrupació de partits que deixin suport a la candidatura". Sobretot si, com passa en aquests casos, els candidats es van sumar a la candidatura estant ja a la presó i "enmig d’un judici oral que se segueix celebrant".

En aquest sentit, el ministeri públic recorda que la seva presó "es va adoptar pel risc que l’investigat pogués impulsar mobilitzacions públiques violentes o greument contràries a l’ordre públic i la pau social, semblants a les que en aquest procés se’ls atribueix". Afegeix que la seva participació en mitjans de comunicació "possibilitaria situacions de risc que la presó ha provat de conjurar, ja que no només facultarien l’impuls de mobilitzacions immediates, sinó que es poden aprofitar per a propiciar que els tumults es materialitzin en resposta a la conformació institucional que resulti dels comicis".