catalunya

El programa del PSOE: "Ni referèndum ni 155 permanent"

Els socialistes aposten per l'autogovern davant una "dreta que sent nostàlgia del passat centralista"

zentauroepp47769605 sanchez abuelos leganes190415135613

zentauroepp47769605 sanchez abuelos leganes190415135613 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

Aquesta és una campanya tan atípica que el PSOE, com Ciutadans, l’ha començat sense ni tan sols difondre prèviament el seu programa electoral. Els socialistes penjaran aquest dilluns, per fi, el document a la seva web. Segons expliquen fonts de la direcció del partit, Pedro Sánchez aposta per l’"autogovern", rebutjant tant el "referèndum d’autodeterminació" que reclamen amb diferents intensitats ERC i Junts per Catalunya per recolzar la seva investidura com el "155 de caràcter permanent" defensat pel PP i Ciutadans. 

"Ni des del dret d’autodeterminació ni des d’un estat d’excepció territorial de caràcter permanent a través de l’article 155 es pot construir el futur", argumenten en el seu programa els socialistes, que aposten per més autogovern "davant d’una dreta que sent nostàlgia del passat centralista i dels que s’han endinsat en aventures independentistes".

La reforma federal 

La reforma constitucional de tall federal amb prou feines ocupa espai en el document, que es remet a les declaracions de Granada, el 2013, i Barcelona, el 2017, pactada per la direcció del partit amb tots els líders territorials. 

La crisi territorial a Catalunya no sol tenir un lloc central en els mítings de Sánchez durant aquesta campanya, tret de quan l’acte se celebra a la comunitat autònoma, que el líder socialista visitarà aquesta setmana. El programa, en aquest sentit, aparca l’aposta que va fer Sánchez fa un parell d’anys, durant les primàries en què va derrotar Susana Díaz, pel reconeixement de la "realitat plurinacional" de l’Estat. Aquesta vegada no s’atura en això, malgrat que el document manté la vigència de la declaració de Barcelona, que parlava d’"avançar fins a reconèixer plenament el caràcter plurinacional" de l’Estat.

Notícies relacionades

El programa sí que aposta pel "reconeixement de les singularitats dels diferents territoris", però als seus "propis estatuts d’autonomia". El PSOE "aspira a una definició més precisa dels aspectes identitaris, històrics, culturals, polítics i lingüístics, així com a una organització institucional i territorial adaptada a les peculiaritats de cada comunitat quan no afecti el funcionament d’altres territoris".

"Apostem per una millor delimitació de les competències de l’Estat i de les comunitats autònomes –explica el document. En aquest sentit, proposem recollir en la Constitució les facultats concretes de l’Estat en les diferents matèries competencials, de la forma més precisa possible, i establir que tot el no atribuït a l’Estat per la Constitució és de competència autonòmica".