ELECCIONS 2019

L'ombra judicial de la corrupció persegueix el PP dos cicles electorals després

L'exconseller valencià Rafael Blasco s'ha assegut aquest dilluns al banc dels acusats en el segon judici per la desviació de fons de Cooperació

Abans de la convocatòria electoral del maig, Juan Cotino declararà com a investigat per la visita del Papa a València i Camps ho farà just després

zentauroepp47768546 rafael blasco190415100342

zentauroepp47768546 rafael blasco190415100342 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

L’ombra de la corrupció és allargada i també ho són els temps de la justícia, cosa que fa que el Partit Popular, especialment el valencià, afronti aquesta triple convocatòria electoral primaveral pendent dels jutjats i amb alguns dels que van ser els seus principals referents havent de declarar davant del jutge.

El PPCV va afrontar la convocatòria del 2011 amb el seu cap de cartell, Francisco Camps, imputat en el ‘cas dels vestits’,del qual va ser absolt posteriorment. Juntament amb ell, una desena d’investigats van aconseguir accedir als llocs a què optaven. Quatre anys més tard, va arribar a les urnes pendent del recurs davant del Tribunal Suprem del set vegades conseller Rafael Blasco, que poc després que el seu partit perdés la majoria absoluta va veure com era ratificada la seva condemna pel primer judici de l’anomenat ‘cas Cooperació’.

Aquest dilluns, Blasco, l’en altres temps totpoderós cap de les campanyes electorals populars, s’ha tornat a asseure al banc dels acusats per afrontar el segon judici pel suposat saqueig dels fons de cooperació, en aquest cas d’uns cinc milions. Pel primer, va complir tres anys i mig de presó i va sortir de Picassent amb el tercer grau al gener.

Blasco ha entrat a la Ciutat de la Justícia entre crits de ‘lladre’  d’uns vint manifestants que reclamaven una condemna exemplar i la devolució dels diners. Ja a la sala, a petició de la majoria de les defenses i de totes les acusacions, s’ha decidit tornar al calendari original del maig. El fiscal Jesús Carrasco, que ha reprès recentment el cas, ha apuntat que “la feina que comporta complir aquestes exigències és de negres, si se’m permet l’expressió”.

Uns i altres buscaven guanyar temps per ultimar un acord que tant Blasco com l’empresari César Augusto Tauroni han assegurat que tenien tancat amb l’anterior fiscal. En principi, reconeixerien la desviació dels ajuts a les oenagés i les destinades a construir un hospital a Haití, que mai es va fer, i acceptarien fer front a la responsabilitat civil, tot i que hi havia dubtes amb les propietats amb què pretenien fer-ho.

Notícies relacionades

L’empresari (i presumpte testaferro) assumiria l’enriquiment personal i Blasco veuria sensiblement reduït el temps que hauria de tornar a la presó, ja que de la petició de setze anys pot acabar en dos.

Cotino i Camps

L’inici efectiu d’aquest segon ‘cas Cooperació’ coincidirà amb les declaracions dels investigats en la causa que estudia possibles irregularitats en la visita del Papa a València, el 2006. Les obrirà, ja amb la campanya de les eleccions del 26 de maig en marxa, el dia 14 d’aquell mes l’exconseller i expresident de les Corts Juan Cotino. Això sí, s’ha establert que l’expresident Francisco Camps no hagi de declarar fins passada la cita amb les urnes, concretament deu dies després, el 5 de junyDe nou, l’ombra de la corrupció es cola a la campanya del PP.