ELECCIONS GENERALS 28-A

ERC proposa una llei per retirar les causes judicials a l'independentisme

La norma afectaria el judici al procés i les investigacions contra alcaldes per l'1-O

fcasals47759194 barcelona 14 04 2019  pol tica   acte central de campanya er190414142721

fcasals47759194 barcelona 14 04 2019 pol tica acte central de campanya er190414142721

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de llista d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha anunciat aquest dilluns que promourà una llei per "aixecar les causes judicials" que pesen sobre l’independentisme. El candidat republicà ha explicat que Esquerra planteja una proposta per "tornar el conflicte polític a la política", que consisteix a impulsar una "llei de llibertat per aixecar les causes judicials" sobre els encausats pel procés, inclosos els alcaldes a qui se’ls ha obert algun procediment judicial per l’1-O.

"Una iniciativa legislativa al Congrés per aixecar tota la càrrega judicial que té a sobre l’independentisme", ha exposat el republicà, que s’ha mostrat convençut que aquesta idea trobarà recolzaments més enllà de l’espai ideològic independentista.

Rufián ha assegurat que se li acosten pel carrer persones no independentistes que lamenten la situació dels presos sobiranistes: "Hi ha moltíssima gent que durant els últims mesos se’ns ha acostat i ens ha dit: 'No soc independentista i no us votaré mai, però em fa molta ràbia el que passa al Suprem’. Així, considera que aquesta llei podria aglutinar totes aquelles formacions que volen treure el conflicte polític de Catalunya dels tribunals i situar-lo en un terreny de diàleg en el qual s’explorin solucions que passin exclusivament per la política.

Rufián ha precisat que la llei no seria d’aplicació només als dirigents jutjats al Suprem sinó també, per exemple, a tots els alcaldes catalans que estan sent investigats per la seva presumpta col·laboració amb la celebració de l’1-O. "La presentarem per intentar tornar el conflicte polític a la política. El PSOE parla tot el dia de diàleg i nosaltres també, però no es pot parlar amb presos polítics a sobre de la taula. No es pot", ha resumit l’actual portaveu adjunt d’ERC al Congrés.

Una de les qüestions que recollirà la llei és que "l’autodeterminació no és cap tipus delicte", i ha instat el PSOE que faci propostes específiques per desencallar la situació de Catalunya, que ha definit com a anòmala.

Dues propostes més

Aquesta llei és una de les tres potes que ERC proposa per encarar la situació Catalunya: una altra és impulsar una taula de diàleg amb tots els partits, des dels sobiranistes als més acèrrims detractors de la independència, i l’última, una reforma legal que permeti la celebració d’un referèndum a Catalunya. Sobre la taula del diàleg, hi hauria d’haver totes les sensibilitats: "Hem de deixar de negar-nos entre nosaltres mateixos. Els independentistes no desapareixeran i la resta de partits tampoc. S’ha de dialogar per intentar arribar a un acord".

Sobre la reforma legal del referèndum, Rufián ha proposat fer-la a través d’una "llei ad hoc” –feta específicament per a això– que permeti aquesta votació a Catalunya, o introduir canvis en l’actual llei orgànica de referèndums per poder convocar la consulta amb garanties.

Incidents a Errenteria

Notícies relacionades

Quan li han preguntat pels incidents en el míting de Cs a Errenteria (Euskadi) d’aquest diumenge, ha dit que sempre condemnarà que qualsevol partit no pugui desenvolupar un acte amb normalitat, però ha demanat també que es reflexioni "per què passa". Ha cridat a rebaixar entre totes les forces polítiques el to de crispació, i ha acusat Cs d’estar fent el contrari en mítings en els quals acusa d’"etarres" aquells ciutadans que discrepen de la línia del partit taronja.

Ha demanat que, igual que ell condemna aquests incidents, espera que els partits facin el mateix amb la situació dels presos sobiranistes, i ha dit que si Casado, Rivera o Sánchez fossin a la presó per les seves idees, ell seria "el primer a sortir al carrer a queixar-se" tot i que són idees que no comparteix.