SOLITUD A LA TERCERA EDAT

El 39,8% de les persones majors de 65 anys presenten solitud emocional, segons un informe

L'estudi conclou que el risc d'aïllament de la xarxa social d'amics és més gran com més baix és el nivell educatiu

Una mujer pasea en soledad por los pasillos de una residencia.

Una mujer pasea en soledad por los pasillos de una residencia. / CARLOS MONTAÑES

2
Es llegeix en minuts

El 39,8% de les persones majors de 65 anys presenten solitud emocional, una emoció que preval en totes les edats i que s’incrementa a mesura que passen els anys, i s’agreuja especialment en la tercera edat, quan la xarxa social d’amics comença a trencar-se, segons un estudi de La Caixa.

El treball ‘Solitud i risc d’aïllament social en les persones grans’,coordinat pel director científic del programa de Persones Grans de La Caixa, Javier Yanguas, parteix de la constatació que els enquestats creuen que la solitud és un problema important entre les persones grans.

No obstant, una majoria de les persones enquestades no coneixen casos de solitud, la qual cosa significa que la solitud és un fenomen que es queda en l’esfera privada.

L’enquesta posa en relleu els alts nivells de solitud en totes les edats: el 34,3% dels individus d’entre 20 i 39 anys presenten solitud emocional –relacionada amb la falta de relacions significatives–, i el 26,7%, solitud social –que fa referència al sentiment de pertinença a un grup.

Aquest fet resulta més alarmant en persones de més de 65 anys –el 39,8% presenta solitud emocional, i el 29,1%, solitud social– i en majors de 80 anys –el 48% presenta solitud emocional, i el 34,8%, solitud social.

L’estudi conclou que el risc d’aïllament de la xarxa social d’amics és més gran com més baix és el nivell educatiu; en concret, les persones sense estudis tenen el 37% de risc d’aïllament social, mentre les persones amb estudis superiors tenen el 6,6% de risc.

L’informe explica també que el risc d’aïllament per pèrdua de la xarxa social d’amics és superior en els homes que en les dones, ja que en ells comença a augmentar entre els 40 i els 64 anys, i en les dones, entre els 65 i els 79.

En aquest sentit, s’apunta que les dones tenen una xarxa social més àmplia i de més qualitat que els homes.

Realitzat amb l’objectiu d’analitzar el grau de solitud de les persones grans, l’estudi adverteix que el foment de les relacions socials és crucial per disminuir la sensació de solitud entre les persones, i avisa de la importància d’actuar contra la solitud, que podria anar en augment en els pròxims anys a causa de factors demogràfics.

L’enquesta ha comptat amb una mostra de 1.688 entrevistes i s’ha dut a terme realitzant enquestes telefòniques a persones majors de 20 anys en els municipis de Terrassa, Tortosa, Girona, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Palma, Logronyo i Jerez de la Frontera, ciutats on es desenvolupa el programa Sempre Acompanyats, impulsat per La Caixa en col·laboració amb els respectius ajuntaments i la Creu Roja, GREC i Integramenet.

Notícies relacionades

Sempre Acompanyats vol sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fenomen de la solitud dels grans, i construir una xarxa sòlida dins de la comunitat per enfortir el recolzament social i acompanyar les persones grans.

El programa parteix de les necessitats i interessos de les persones grans, apoderant-les i capacitant-les per afrontar la seva situació, i ajudant-les a establir noves relacions personals i nous vincles en el seu entorn més pròxim.

Temes:

Tercera edat