Eleccions generals

Casado i Rivera acusen Sánchez de ser còmplice dels escarnis

El líder del PP assegura que, amb el seu silenci, el president del Govern es posa "al costat dels violents"

Calvo demana respecte a la "diversitat ideològica" i assegura que el PSOE rebutja qualsevol intent de boicot

video 3485663 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado i Albert Rivera han acusat Pedro Sánchez de ser còmplice dels incidents que dirigents i militants de Ciutadans i Vox han patit en diversos actes electorals aquests últims dies. Els candidats del PP i de Ciutadans consideren que el president del Govern té part de responsabilitat en aquests escarnis perquè va pactar amb els independentistes catalans i Bildu durant la legislatura. "¿Què serà el següent? ¿El normal és que ens facin ‘escraches’?  ¿El normal és que ens agredeixin?", s’ha preguntat Casado al bell mig del moll dels Cambulloneros de Las Palmas de Gran Canària, on l’ha portat aquest matí la seva campanya electoral. 

El líder popular ha afirmat que els que "no denuncien això i continuen pactant amb qui protagonitza aquesta mena d’agressions s’està posant al costat dels violents". Casado ha apuntat que no li val de res un tuit, amb referència al missatge que ha penjat el PSOE en el seu compte oficial i en el qual mostra el seu rebuig per l’intent de boicot a un acte de Ciutadans aErrenteria (Guipúscoa).. Pocs minuts després d’aquesta queixa de Casado, la vicepresidenta de l’Executiu, Carmen Calvo, ha demanat respecte a "la diversitat ideològica" i ha afegit que el seu partit rebutja qualsevol tipus de situació en què "l’altre i el contrari" no es puguin manifestar.

Segons Rivera, l’episodi a Errenteria demostra les "conseqüències del nacionalisme hegemònic" en la societat basca. Per això, avisa Sánchez, "no es pot governar de la mà dels grups que provoquen coses com la d’ahir". "Ens van dir que no anéssim al País Basc", s’ha queixat el polític català abans de continuar: "Anirem a qualsevol poble d’Espanya. Aquests són els socis de Sánchez, els que estan decidint fer lleis com la mal anomenada llei d’abusos policials. És indigne per a molts espanyols el que vam veure ahir". 

Els “‘borrokas’ de sempre"

En un breu discurs al port davant de dirigents locals i candidats al Congrés, Casado ha recordat també les dificultats que va tenir la seva candidata per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha fet referència al’"intent d’agressió" a càrrecs de Vox que anaven a fer un míting a Bilbao, que va acabar amb detinguts, i a l’"intent d’agressió i boicot" del míting de Rivera a Errenteria. A tots ells, ha traslladat la "solidaritat" del seu partit per aquestes actuacions dels “‘borrokas’ de sempre”.

A més, ha dit que el "súmmum" va ser que en una processó a Valladolid, ahir, els confrares van ser "increpats" per "membres de la llista del PSOE". Així s’ha referit a la topada entre les persones que tornaven de la processó del Diumenge de Rams i la manifestació per la celebració de l’aniversari de la República.

L’‘escrache’ del 2013

En aquest punt, Casado ha comentat un episodi que va viure el 2013, el mateix dia en què la llavors vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va patir un ‘escrache’ a casa seva. El president del PP ha dit que la Policia Nacional li va telefonar a casa perquè tragués la seva filla, perquè "estaven fent la ruta dels ‘escraches’ per Fuente del Berro (la zona on viu Santamaría)". "Ens en vam lliurar perquè els de l’‘escrache’ es van estar una estona més a casa de la Soraya", ha afegit.

Notícies relacionades

Per evitar aquests incidents, segons el dirigent del PP, cal brandir la llei de partits del 2002, per poder il·legalitzar les formacions que fomentin la violència, i modificar la llei de finançament, perquè aquestes organitzacions no puguin obtenir fons públics.

Segons Rivera, les imatges sobre els insults que els militants i els dirigents de Ciutadans van patir a Errenteria (Guipúscoa)són les "conseqüències del nacionalisme hegemònic" en la societat basca. Per això, avisa Sánchez, "no es pot governar de la mà dels grups que provoquen coses com la d’ahir".