CAMÍ DE LES URNES

Podem, comuns i el referèndum sobre la Monarquia

Asens demana una consulta sobre la màxima institució de l'Estat en l'aniversari de la Segona Repúlica

Iglesias no reclama obertament aquest plebiscit des del 2014

fcasals47758605 primer pla del candidat dels comuns al 28 a  jaume asens  i 190414131706

fcasals47758605 primer pla del candidat dels comuns al 28 a jaume asens i 190414131706 / Mariona Puig

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En el 88è aniversari de la Segona República, En Comú Podem ha tornat a demanar un referèndum sobre la Monarquia. No és la primera vegada que passa. Xavier Domènech, que va capitanejar els triomfs a les generals del 2015 i el 2016, ja ho havia reclamat anteriorment. El referent català de Podem va un pas més enllà que Pablo Iglesias, que des del 2014 no ha tornat a reivindicar una consulta sobre la Monarquia.

“Demanarem un referèndum a tot l’Estat sobre la Monarquia”, ha clamat Jaume Asens, que ha explicat que fins que el puguin convocar, promouran una llei que restringeixi els privilegis de la Casa Reial, sotmetent el Rei al Tribunal de Comptes per saber “quins són els seus ingressos” i prohibir “que faci de mitjancer” entre negocis privats. “Cal acabar amb la ganga de la Monarquia, de la impunitat per delinquir”, ha defensat l’altre tinent d’alcalde de Barcelona que va a les llistes del Congrés, Gerardo Pisarello. “Al PSOE li tremolen les cames per plantejar un referèndum sobre la República com també li tremolen per defensar els valors republicans”, ha remarcat també Ada Colau, reclamant blindar els drets socials com la reducció del preu de la vivenda, les pensions o l’escola i la sanitat públiques.

Des d’Eibar, Iglesias ha apel·lat també a la “lleialtat republicana”, encarnada en la sanitat pública o l’educació pública, no en “cap rei, cap Corona, cap Monarquia”. Però en cap moment ha sigut tan clar com ho va ser el 2014. Fa cinc anys, només un parell de setmanes després d’aconseguir cinc escons a l’Eurocambra, el líder de Podem sentenciava que la monarquia a Espanya està vinculada al “passat” i a la “corrupció” i exigia a Mariano Rajoy que convoqués un referèndum després de l’abdicació del rei Joan Carles. “Si el Govern espanyol entén queFelip de Borbóté la confiança dels ciutadans per assumir la direcció de l’Estat, ho ha de sotmetre a un referèndum”, afirmava.

Una reclamació que després no tindria plasmació en els programes electorals de les eleccions generals del 2015 i el 2016, en què ni s’esmentava la Monarquia. El llavors secretari d’Organització de Podem,Sergio Pascual, va arribar a sentenciar que el debat sobre la màxima institució de l’Estat “no interessa en absolut a la ciutadania espanyola”. Però els dos últims anys Podem ha començat a endurir el seu discurs contra la monarquia, sobretot arran del’al·locució de Felipe VI el 3-0

Comissió d’investigació

Notícies relacionades

El programa de Podem en aquestes generals sí que inclou per primera vegada una referència a la Corona, tot i que sense demanar directament el referèndum, sinó que planteja “una comissió d’investigació sobre els negocis de la Monarquia amb l’objectiu de determinar si, per ser irresponsable, és una institució idònia per a la nostra democràcia”.  Però, tot i haver-se preguntat per què serveix la Monarquia i defensar la República, des que és al Congrés Iglesias no ha reclamat una consulta amb la claredat de Domènech, Colau o Asens.

Es pot recordar queCatalunya en Comú Podemja va impulsar l’octubre passat una resolució aprovada pelParlamentde Catalunya que rebutjava i condemnava el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català i apostava per “l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la Monarquia”.