Anar al contingut

CITA AMB LES URNES

ERC acusa el PSOE de ser la "crossa" de l'extrema dreta

Aragonès afirma que Sánchez "es va acovardir" amb la manifestació de Colón i va trencar amb el Govern

Xabi Barrena

ERC acusa el PSOE de ser la "crossa" de l'extrema dreta

Acte central d’ERC  en aquesta estranya campanya en què els mítings es creuen amb els palmons de Diumenge de Rams i les melancòliques celebracions dels republicans pel 14 d’abril. La mort durant la vigília de Neus Català, el símbol de la lluita antifeixista, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, va ajudar a centrar el terreny de joc on celebrar el míting. Dos missatges d’ERC al campus de la UPF: cal frenar l’extrema dreta, i al PSOE li han flaquejat les forces a l’hora de detenir els ultres.

Les invectives als socialistes, amb qui, d’acord amb les enquestes, es disputen el triomf a Catalunya de les eleccions generals, han sigut constants. Com a mostra del que canvia el panorama en tres anys, amb prou feines hi ha hagut referències als comuns, l’espai polític que els va buscar el cos en els comicis del 2015 i en la seva repetició del 2016.

La primera que va elevar el to habitual de crítica cap al PSOE/PSC en aquesta campanya va ser, mitjançant missatge de vídeo, Marta Rovira. La secretària general del partit va acusar el socialisme d’haver-hi servit de crossa "de l’extrema dreta". No només referent a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. "No ha fet res pels drets socials", va afirmar, i tornant al conflicte català, va asseverar que Pedro Sánchez "no ha fet res en nou mesos per encarrilar-lo".

L’adjunt a la direcció del partit, el líder extramurs d’ERC, Pere Aragonès, va seguir en la mateixa línia. A Catalunya, en aquestes eleccions només hi ha dues opcions: o guanya qui va cedir davant de la dreta i els va ajudar amb el 155 o guanya qui defensa el dret a l’autodeterminació, o guanyen els que no deixen salpar el barco d’Open Arms o guanyen els que hem proclamat Catalunya com a port segur per a ells". I la punta de pica final, molt en la línia de Rovira: "O guanyen els que s’acovardeixen per la manifestació de les dretes a la plaça de Colón i convoquen unes eleccions, trencant amb això una negociació amb el Govern de Catalunya, o guanya ERC".

"Antídot" contra la ultradreta

Les eleccions generals, amb el que de pica a Flandes suposa, és una bona arena on elevar el discurs per sobre de les mesures concretes. Aragonès, en una al·locució encesa, va afirmar, sempre buscant la comparació amb el PSC, que ERC "és l’antídot contra la ultradreta, perquè” són "el seu màxim enemic". "Som els millors contra l’extrema dreta", va sentenciar el també vicepresident del Govern català.

Va tancar l’acte el candidat efectiu al Congrés, el número 2 després d’ Oriol JunquerasGabriel Rufián. El republicà ha fet una exposició de mèrits dels seus anys a la ‘seva’ selva vietnamita, també coneguda com a Congrés. Va colpejar suaument el clatell dels podemistes, per allò de la seva habitual inacció, quan no pacte amb les altes esferes per silenciar la pudor de les clavegueres (fins que els afecten de ple), i es va preguntar una vegada i una altra perquè només ell pregunta i fa certes afirmacions a les Corts. Com per exemple que són [l’Estat, el Govern] uns "salvatges" per tenir "set nois d’Altsasu a la presó per un turmell trencat d’un guàrdia civil de paisà". O aquella apel·lació a Mariano Rajoy: "Tregui les seves mans brutes de les institucions catalanes", en un dels registres a les conselleries.