ALERTA ANTIGIHADISTA

Els Mossos reforcen la protecció antiterrorista a mítings electorals i processons de Setmana Santa

El Gabinet de Coordinació Antiterrorista valora que es tracta d'un interval de temps que mereix «especial atenció»

La Prefectura avisa en un document intern que és un període de «forta càrrega política i religiosa» i ordena incrementar les mesures de seguretat

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El Gabinet de Coordinació Antiterrorista delsMossos d’Esquadra, l’òrgan que revisa de forma permanent el nivell d’alerta gihadista a Catalunya, es va reunir a finals d’aquesta setmana –en el seu format reduït– per actualitzar les mesures de protecció que han de prendre durant una Setmana Santa que coincideix amb l’arrencada de la campanya electoral per a les eleccions generals al Congrés dels Diputats. Un informe dels Mossos, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, conclou que s’han d’incrementar les mesures de seguretat a mítings electorals i processons religioses. 

El document –redactat a partir de les dades que gestiona la Comissària General d’Informació dels Mossos i que la Prefectura ha enviat a la resta de regions policials del territori català– considera que la “concurrència” dels dos esdeveniments (la campanya electoral i la Setmana Santa, de “forta càrrega política i religiosa” en un context general de nivell alt d’alerta antiterrorista) converteixen aquest període festiu en un interval de temps que mereix una “especial atenció”

Sobre les eleccions generals, l’informe dels Mossos detalla que el gihadisme assenyala les democràcies del món occidental “com les culpables d’alimentar l’odi i la discriminació contra els musulmans”. Quant als mítings electorals, la seva hipotètica elecció com a objectiu per a un possible atemptat no tindria en compte el signe ideològic del partit en concret, sinó que únicament perseguirial’impacte mediàtic i influir en el resultat de les eleccions. És a dir, la totalitat dels partits polítics, sense importar la seva ideologia, han de ser d’interès policial.  

Sobre la Setmana Santa, remarca l’informe, el Moviment Gihadista Global “fomenta la visió d’un Occident cristià i monolític”, sense “matisos ideològics”, i, en conseqüència, la seva lluita contra l’“enemic llunyà” sempre és concebuda com una lluita contra el cristianisme. Des d’aquest 12 al 22 d’abril, quan se celebrarà a Catalunya una de les festivitats més importants del calendari cristià, “augmenta l’amenaça gihadista”. Per això, els policies han de protegir celebracions religioses “que reuneixin” quantitats importants de població civil en espais públics, com les processons o les escenificacions de tipus religiós com La Passió o la benedicció de Diumenge de Rams.  

Un tercer element afegeix complexitat al model antiterrorista: l’increment del turisme. L’informe del gabinet recorda que diverses ciutats catalanes registraran durant els pròxims dies un important increment de turistes i, en conseqüència, també creixerà la probabilitat que alguns d’aquests escenaris de concentracions de persones poguessin ser objecte d’un incident terrorista. 

Notícies relacionades

La Prefectura de la Policia demana que s’informi els respectius caps de la policia local per millorar la coordinació durant la Setmana Santa. L’ordre de la cúpula dels Mossos és que “es reforcin els serveis ja previstos en el POE Antiterrorista” per protegir els espais públics i edificis que acullen concentracions de persones en actes electorals, aglomeracions de turistes, celebracions religioses i estacions de transport

El reforç policial l’han de portar a cap sempre que resulti possible, aclareix el document de la Prefectura, les unitats especialitzades en ordre públicBRIMO i ARRO. En el seu defecte, s’optarà per organitzar trinomis de Seguretat Ciutadana –agents de patrulles regulars– proveïts d’arma llarga.