CITA AMB LES URNES

Confusió a JxCat sobre les condicions per recolzar Sánchez

Mentre els presos eviten les "barreres infranquejables", Laura Borràs exigeix "exercir el dret d'autodeterminació"

zentauroepp42431659 jordi sanchez180309123847

zentauroepp42431659 jordi sanchez180309123847 / JAVIER SORIANO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

¿Què exigirà la postconvergència, ara Junts per Catalunya (JxCat), com a condició ‘sine qua non’ per recolzarPedro Sánchez si necessita els seus vots després de les eleccions? Aquesta sembla convertir-se en la pregunta del milió. I les respostes varien segons qui les pronunciï o on es busquin.

Si el primer dia de campanya JxCat es va enredar amb la seva proposta d’un salari mínim català, aquest dissabte la qüestió gira entorn de les famoses línies vermelles, amb les quals la candidatura avalada per Puigdemont mira de marcar perfil davant ERC.

Vegem, doncs, quina és la resposta a la pregunta. O les respostes. El programa electoral afirma que els partits que vulguin el recolzament de JxCat “hauran d’escollir la via del diàleg i l’autodeterminació de Catalunya”.

¿S’està reclamant exercir el dret d’autodeterminació? ¿No negar-lo? Anem al líder màxim, Carles Puigdemont, per intentar saber-ho. En la seva intervenció gravada en el míting d’aquest dijous a Manresa, va dir: “No portarem un xec en blanc a la butxaca quan anem a Madrid, som els de les garanties per a Catalunya, són les línies que no deixarem que es trepitgin, que no són negociables”. ¿Quines línies? Tampoc ho va dir. Es va limitar a elogiar la figura del candidat i president de la Crida, Jordi Sànchez.

"Una de les opcions"

Sapiguem, doncs, què diu Jordi Sànchez per intentar sortir de dubtes. Aquest dissabte, en una entrevista al diari ‘Ara’, afirma sobre les condicions: “Sense un compromís de solució dialogada a la crisi i que inclogui el referèndum, ningú pot esperar el recolzament de JxCat. Catalunya ja n’ha fiat massa als governs d’Espanya".

Notícies relacionades

Sembla, doncs, que ja tenim una condició ‘sine qua non’: el referèndum. No obstant, el mateix Sánchez, juntament amb Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn –candidats i presos per l’1-O–, en un article a ‘La Vanguardia’ publicat aquest mateix dissabte anuncien que no hi haurà “barreres infranquejables si hi ha bona voluntat de negociar”. I es limiten a demanar al futur Govern espanyol que “no negui el referèndum d’autodeterminació com una de les opcions de solució”.

"Exercir el dret d’autodeterminació"

Ara sembla que ha quedat clar. Però quan aquest mateix dissabte se li pregunta a la número dos de Sànchez, l’exconsellera Laura Borràs, sobre les condicions, insisteix en les línies vermelles. I matisa que va a Madrid “no a parlar [d’autodeterminació], a exercir el dret d’autodeterminació” així com a “exigir el final de la repressió”. Borràs afegeix altres línies vermelles, com la llengua catalana, els mitjans públics i el model educatiu català.