'Operació Kitchen'

García Castaño va declarar davant del jutge que el número dos de Fernández Díaz li va ordenar investigar Bárcenas

El comissari de la Policia va afirmar al gener que havia sigut Pino el que havia ordenat l'espionatge a l'extresorer

zentauroepp46597982 enrique garca castao190118124746

zentauroepp46597982 enrique garca castao190118124746

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El comissari de la Policia Nacional Enrique García Castaño va assegurar al jutge que investiga el 'cas Villarejo', Manuel García Castellón, que Francisco Martínez, qui va ser secretari d’Estat de Seguretat amb l’exministre Jorge Fernández Díaz, va ser qui li va donar l’ordre d’investigar l’extresorer del PP Luis Bárcenas en el dispositiu després conegut com a 'operació Kitchen', han confirmat fonts jurídiques.

Aquest operatiu policial s’investiga en la setena peça de la macrocausa sobre les activitats presumptament il·lícites del comissari jubilat José Manuel Villarejo, que es troba en presó provisional des de novembre del 2017 investigat per liderar durant anys un clan "parapolicial" mafiós.

L’'operació Kitchen' va ser un dispositiu policial muntat el 2013 i finançat amb fons reservats per investigarBárcenas  i per al qual es va contractar el qui va ser el xofer de l’extresorer, Sergio Ríos, amb l’objectiu de sostreure-li documentació sensible del partit que obrava en el seu poder.

Fins al moment, vuit policies estan imputats en aquesta setena peça: a més de Villarejo i García Castaño, el jutge investiga l’exdirector adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino, el que va ser cap de la Unitat d’Assumptes Interns Marcelino Martín Blas, els inspectors José Ángel Fonts Gago i Bonifacio Díaz Sevillano, el comissari Andrés Gómez Gordo i l’ex-xofer, que va ingressar al cos després de l’operatiu.

Primer va assenyalar Pino

García Castaño, que el 2013 dirigia la Unitat Central Adjunta Operativa (UCAO) de la Policia Nacional, va declarar per primera vegada sobre l’'operació Kitchen' al gener i en aquest moment va dir que va ser Pino qui li va encarregar investigar Luis Bárcenas.

Notícies relacionades

No obstant, després ha assenyalat tambéFrancisco Martínez, i ha passat així del pla policial a un altre de superior en què implica els responsables polítics que llavors dirigien el Ministeri de l’Interior.

Francisco Martínez continua sent diputat com a membre de la Diputació Permanent del Congrés i, per tant, té la condició d’aforat davant del Tribunal Suprem, de manera que l’Audiència Nacional no el pot investigar. Perdrà el seu aforament quan es constitueixin les noves Corts Generals, el 21 de maig.