eleccions generals del 28-A

Sánchez accepta el debat a cinc del 23 d'abril, que inclou Vox

El PSOE rebutja el cara a cara amb Pablo Casado com a líder de l'oposició

El candidat socialista no acudirà, en principi, a la cita a quatre organitzada per TVE

undefined47676828 madrid 08 04 2019  pol tica   el presidente del gobierno  pe190410111554

undefined47676828 madrid 08 04 2019 pol tica el presidente del gobierno pe190410111554 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El dimarts 23 de maig a la nit, a Atresmedia, el gran debat electoral de les generals. Serà a cinc. Després de setmanes d’anàlisi i d’una pressió exercida per la resta de candidats, la direcció de campanya del PSOE ha anunciat que Pedro Sánchez assistirà a aquesta cita en què s’enfrontarà amb Pablo Casado, Pablo Iglesias, Albert Rivera i Santiago Abascal.

La decisió implica que el president del Govern rebutja el gran duel clàssic: el cara a cara amb el cap de l’oposició.  Com va avançar EL PERIÓDICO, l’estratègia dels socialistes passa per no reconèixer a Casado aquest lloc preeminent de líder dels adversaris, sinó a barrejar els tres representants del PP, Cs i Vox en un mateix magma de les dretes. Amb vent de cua a les enquestes, el PSOE no necessitava especialment exposar-se al risc d’un debat, però era inconcebible que Sánchez declinés totes les alternatives.

Amb aquest format, el socialista concedeix la possibilitat de debatre, reuneix les tres dretes en una nova fotografia conjunta i no confereix distinció específica a cap dels seus adversaris. La novetat en aquesta ocasió és que la cita sigui en un mitjà privat i no a la televisió pública. Tret de nous anuncis, Sánchezno hi serà en el debat a quatre de TVE. 

Unides Podem ha criticat que el socialista renunciï a participar en els mitjans públics. La número dos, Irene Montero, considera que la decisió és "vergonyosa" i ha insistit que la participació a TVE hauria de ser "obligatòria".  El PP ha denunciat en un vídeo que "Sánchez s’amaga".

whatsapp-video-2019-04-11-at-115916 / periodico

Tant Casado com Rivera estan exigint un cara a cara amb Sánchez en la lluita que tots dos mantenen per encapçalar l’alternativa al socialista. 

Amb Vox

Fonts socialistes expliquen que Sánchez debatrà amb "forces polítiques que presenten candidatures a totes les províncies del nostre país i que, segons l’enquesta preelectoral delCIS coneguda aquesta setmana,superen el 10%d’intenció de vot a nivell nacional".

Notícies relacionades

"La democràcia és precisament això: debatre entre diferents, entre molt diferents i contrastar propostes per a Espanya", expliquen els socialistes, que s’obren d’aquesta manera al fet que el seu líder s’enfronti també amb el candidat del partit d’ultradreta. 

La presència de Vox no és fútil. Respon en gran manera a l’obsessió socialista per demostrar que la possibilitat d’una suma entre les dretes continua sent una realitat. Tenir Abascal debatent garanteix visibilitzar aquesta opció davant de l’electorat i atacar les propostes més controvertides que planteja la ultradreta.