Reprimenda de la Comissió Europea al Govern

El socialista holandès i vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans, ha replicat aquest dijous al Govern que Espanya és una democràcia "plena"

zentauroepp47667166 files  in this file photo taken on april 3  2019 european co190411183311

zentauroepp47667166 files in this file photo taken on april 3 2019 european co190411183311 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El vicepresident primer de la Comissió Europea i responsable d’Estat de Dret, el socialista holandès Frans Timmermans, ha replicat aquest dijous al Govern que Espanya és una democràcia "plena" i que si vol enfrontar-s’hi ha de fer-ho "políticament" i no violant les lleis.

Timmermans ha reaccionat així a una intervenció del conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, que, en el curs d’un debat sobre l’Estat de Dret a Brussel·les, ha acusat Espanya d’haver creuat "massa línies vermelles" a Catalunya per contenir el moviment secessionista i ha criticat les institucions europees per guardar silenci.

"Si vostè té un problema amb la Constitució espanyola, té dret a lluitar políticament per obtenir un canvi constitucional. Però en una democràcia basada en l’Estat de Dret, on es respecten tots els drets, vostè no té dret a simplement violar la Constitució", ha respost Timmermans dirigint-se a Bosch.

El judici del procés

Bosch s’havia referit minuts abans a la "dura resposta policial" durant la celebració del referèndum il·legal de l’1 d’octubre i havia denunciat que els principals responsables polítics del procés es trobin des de fa un any en presó preventiva mentre són jutjats.

En un debat que ha tingut lloc al Comitè de les Regions de la UE –òrgan consultiu de la UE sense poder de decisió– el representant del Govern ha demanat a l’audiència que es posés "al lloc" dels catalans independentistes.

El vicepresident de la Comissió, no obstant, ha repetit la resposta que l’Executiu comunitari ofereix des de l’inici de la crisi a Catalunya quan es qüestiona la democràcia espanyola: "Espanya és un Estat membre on s’aplica l’Estat de Dret, on els drets democràtics es respecten plenament i on els drets humans es respecten plenament".

Timmermans, que és també el candidat dels socialistes europeus (PES) a succeir Jean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió Europea després de les eleccions europees de maig, ha defensat a més la gestió del Govern espanyol.

"Existeix una clara oferta de diàleg del Govern espanyol i està clar que el Govern espanyol no pot simplement ignorar la Constitució. Això sí seria una vulneració de l’Estat de Dret", ha assenyalat Timmermans, que ha enlletgit a l’independentisme català que demani al Govern i a les institucions europees que intervinguin perquè els líders independentistes a la presó siguin posats en llibertat.

Notícies relacionades

"Està clar que el Govern espanyol no pot intervenir en decisions preses per la judicatura espanyola, això també seria una vulneració clara de l’Estat de Dret, si el Govern espanyol forcés els jutges espanyols a actuar d’una manera que estigués fora dels límits del poder executiu o legislatiu", ha conclòs l’exministre d’Exteriors holandès.

Timmermans ha tancat la seva intervenció apostant pel diàleg "dins de l’Estat de Dret i de les regles de la Constitució" com a única manera per trobar un compromís que ajudi a resoldre la crisi catalana.