PROPOSTA ELECTORAL

Pablo Iglesias considera les portes giratòries una "traïció a Espanya"

El líder de Podem condemna la privatització de les empreses estratègiques i la seva utilització com a porta de sortida per a polítics retirats

undefined45853495 pablo iglesias ricard cugat190322174300

undefined45853495 pablo iglesias ricard cugat190322174300

2
Es llegeix en minuts
Servimedia

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va desenvolupar aquest dimecres la proposta d’una empresa pública d’energia que inclou el programa electoral del partit, i va argumentar que "per defensar Espanya s’han de crear eines públiques per defensar la gent", mentre que privatitzar els sectors estratègics i "operar amb el mètode de les portes giratòries" com nombrosos dirigents de partits és "traïció a Espanya".

Iglesias va centrar la seva intervenció en aquesta proposta en un acte de precampanya a la Universitat de Màlaga, on va començar citantl’article 128 de la Constitució, que subordina la riquesa del país a l’interès general i reconeix el sector públic la facultat d’intervenir davant dels monopolis.

Recordant l’exemple del’Ajuntament de Barcelona (ja no va citar el de Madrid), Iglesias va postular "una gran empresa estatal" anomenada Red Pública que comercialitzarà únicament energies renovables, crearà plantes solars i punts de càrrega per alscotxes elèctrics i assumirà el control dels salts hidrològics a mesura que caduquin les concessions i també les xarxes de distribució.

Una idea que va enllaçar amb les de "sobirania i pàtria", argumentant que "per defensar Espanya s’han de crear eines públiques per defensar la gent i no entregar la seva riquesa alsamics del poder".

"El contrari de defensar Espanya és privatitzar l’energia. Asseure’s no en els consells d’administració, sinó davant dels consells d’administració. Operar amb el mètode de les portes giratòries, això sí que és una traïció a Espanya", va proclamar.

Pujades de la llum

També va citar el 90% que ha pujat la factura elèctrica en 15 anys, que Endesa, Iberdrola i Naturgy (abans Gas Natural) copin més del 85% del mercat i van tenir el 2018 un total de 6.000 milions de beneficis. Després recordaria les sancions que la Comissió Nacional del Mercat i la Competència han posat només l’últim any a aquestes tres empreses i que només han suposat el 0,003% dels seus beneficis.

"Els surt a compte", va lamentar. "I es continuaran rient de tots els ciutadans mentre no hi hagi un Govern que s’assegui d’igual a igual amb elles i no tinguin la motxilla plena de portes giratòries".

Iglesias va enumerar la llarga llista de polítics del PP, el PSOE, Convergència i el PNB que han acabat en consells d’administració d’aquestes empreses i va sentenciar: "Les portes giratòries són corrupció legal i institucionalitzada. Fins que no acabem amb elles, fins que no es prohibeixi que els exministres puguin acabar en consells d’administració no baixarà la factura de la llum". Una cosa que només passarà, va insistir, si governa Unides Podem. 

Estafa i manipulació

Iglesias va descriure la història de les elèctriques com "una història de mentida, manipulació i estafa", i també com "la història del fracàs de les privatitzacions", després de les quals "els beneficis els perd la gent i els guanyen els accionistes", mentre els empleats "treballen en condicions molt més precàries".

Notícies relacionades

"Oligopoli i factura més cara, aquest és el resultat de la privatització", va sintetitzar, i va proposar que "la societat ha de recuperar el control" per baixar la factura i assumir la transició energètica, una cosa que les empreses privades centrades en els seus beneficis no emprendran mai.