CURSA A LES URNES

Vertigen en els partits davant de l'alt percentatge d'indecisos de cara al 28-A

El 41,6% de l'electorat no ha elegit papereta encara, la majoria exvotants de Ciutadans

Els dubtes més grans sorgeixen a les fronteres entre el PP-Cs i el PSOE-Unides Podem

sin-ttulo-1

sin-ttulo-1

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Espanya s’acosta al 28 d’abril dividida entre aquells que senten un tedi infinit cap a les eleccions i aquells que bateguen amb el vertigen d’un resultat incert. Els segons depenen dels primers. I els primers no ho han elegit. Quan falten poques hores perquè arrenqui la campanya de les generals, els partits en viuen entre l’angoixa i l’esperança de conquistar o perdre els electors indecisos. Són el 41,6% del cens, gairebé deu punts més que en els comicis del 2016, segons revelal’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Els politòlegs calculen que sis milions i mig d’espanyols podrien decidir el seu vot en la recta final de la campanya. Dos milions i mig el mateix diumenge electoral. Això converteix la contesa que comença la mitjanit de dijous en la més decisiva de la democràcia a Espanya. Però, sobretot, indica que aquella nit del 28-A hi haurà sorpreses. De quin costat caiguin, estar per veure.

¿Qui dubta?

La tendència és generalitzada, però afecta més el bloc de la dreta els simpatitzants de la qual circulen entre els tres partits sense acabar d’aterrar (el PP, Cs, Vox). Els exvotants de Ciutadans presenten la taxa d’indecisió més elevada. El 49,3% dels que van elegir Albert Rivera en les últimes generals ara no ho té clar. Tampoc tenen certeses els electors del PDECat. El 45,7% admet que encara no ha decidit el seu vot. El mateix li passa al 37,8% de l’electorat d’Unides Podem i al 37,2 del PP. La xifra baixa en el PSOE fins al 31%. Resumint, passa el més previsible: els partits que més escons perdran el 28-A tenen bona part dels seus votants esfullant la papereta.

¿Quins dubtes tenen?

Aquesta resposta és la més alimentària, perquè dona algunes pistes interessants per analitzar l’encertat o erroni de determinades estratègies electorals. La majoria dels votants de Cs el 2016 que ara tenen dubtes, es dirimeixen entre continuar fidels a Rivera o passar-se al PSOE (21,4%), mentre que el 18,4% està entre repetir amb Cs oescapar-se al PP i el 10,1% té la temptaciód’anar-se’n a Vox.

Rivera, dues ànimes

I arriba el moment complicat. Rivera sap que té el doble de simpatitzants pensant a anar-se’n amb Pedro Sánchez que a la frontera amb Santiago Abascal. No obstant. Si suma els que es plantegen passar-se a la dreta (al PP i a Vox) sumen un 28,5%, una mica més del 21,4 que dubta si anar-se’n al PSOE. És a dir, Rivera té un electorat amb dues ànimes i amb el veto a Sánchez ha apostat estratègicament per  intentar amarrar la dreta.

També el vell PP, el partit històricament amb més taxa de fidelitat, té grans capes d’indecisió que el lideratge de Casado no ha aconseguit drenar. El 42,1% dels que continuen sense decidir el seu vot no saben si repetir el PP o passar-se a Cs. En menor proporció (13,4%) no descarten elegir Vox.

La qüestió és quants, malgrat el dilema, tornaran a la cleda popular. Jutjant per l’evolució de les enquestes, Casado podria acabar retenint una part significativa i evitar una caiguda catastròfica, tot i que embolics com els de l’avortament, les pensions o l’SMI no hi ajuden.

Iglesias, el desencant

En els votants morats el dubte principal és si tornar a apostar amb Pablo Iglesias o elegir el PSOE (40,3%). Els socialistes saben que ja han recuperat els votants que es van escapar de les seves files entre el 2015 i el 2016, de manera que els que ara dubten, són fonamentalment electors que no venien del PSOE, sinó vot purament morat que s’ha desencisat amb Iglesias. Les taxes de joves són especialment elevades.

Notícies relacionades

En clau catalana els indecisos retraten el dilema de l’independentisme: el 63,5% dels que van votar el 2016 l’antiga Convergència es plantegen ara escollirERC.

Si només observem l’electorat a Catalunya aquesta disjuntiva es confirma. La majoria dels votants catalans que encara no ha triat sigles per al 28-A dubta entre ERC i el PDECat (15,5%). La lluita entre socialistes amb podemistes (6,2%) i republicans (4,1%) és significativament menor.