"Mera recopilació d'informacions periodístiques"

El jutge arxiva definitivament les 'revelacions' de Villarejo sobre l'11 M

L'excomissari va denunciar en un escrit que l'autoria intel·lectual real dels atemptats no s'havia investigat

undefined39026792 politica television salvados la sexta jordi evole   el comis181125140959

undefined39026792 politica television salvados la sexta jordi evole el comis181125140959

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha firmat aquest dimecres l’arxivament de les actuacions incoades arran de les declaracions sobre els atemptats de l’11 de març del 2004 a Madrid que va fer el comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo, segons han informat fonts jurídiques.

García Castellón havia obert diligències a part per poder escoltar la declaració de Villarejo, que el 27 de febrer va presentar un escrit de 15 folisa l’Audiència Nacional denunciant, entre d’altres coses, que l’autoria intel·lectual dels atemptats no s’havia investigat per raons espúries i involucrant en els atemptats els serveis secrets francesos i marroquins.

En aquest context, el jutge va sol·licitar i va analitzar l’informe que va elaborar al seu dia la Brigada d’Anàlisi i Revisió de Casos (BARC), creada el 2015 amb Jorge Fernández Díaz com a ministre de l’Interior, per si pogués aportar alguna dada d’interès en relació amb les afirmacions de Villarejo, extrem que va ser descartat.

El comissari, que està a la presó d’Estremera investigat, entre d’altres, per delictes d’organització criminal, extorsió, blanqueig i suborn, també va ser cridat a declarar, i tant el jutge com la Fiscalia de l’Audiència Nacional el van interrogar el 28 de març sobre les persones i els detalls que aportava en els seus escrits.

Com a resultat, la Fiscalia va emetre un informe en el qual s’oposava a reobrir el cas de l’11-M amb les dades aportades per Villarejo, al concloure, després de "múltiples preguntes per puntualitzar les seves afirmacions", que aquestes "patien de claredat, precisió i, finalment, versemblança", segons van informar fonts jurídiques.

No aporta res d’interès

Per al Ministeri Públic, la versió de Villarejo és una "mera recopilació d’informacions periodístiques" i "testimonis de referència" amb "especulacions" i "judicis de valor", així com "afirmacions vagues" i "dades ja conegudes"; algunes ja van ser enjudiciades i d’altres d’investigades sense resultats concloents, dels quals no va aportar avals objectius.

Notícies relacionades

El jutge va arribar a la mateixa conclusió, i ara procedeix a arxivar definitivament aquest tema. No obstant, al Jutjat Central d’Instrucció número 6 hi continua oberta una peça sobre l’11-M, incoada en el seu moment com una mena de calaix de sastre on mantenir els caps per a lligar, com ara mostres biològiques o empremtes dactilars no identificades al pis de Leganés.

Precisament, una d’aquestes empremtes va fer saltar les alarmes quan es va trobar concordança amb un detingut a França el mes de generpassat, si bé l’individu va ser posat en llibertat després que es descartés la seva relació amb els atemptats de l’11 de març, segons van informar llavors fonts policials.