Andalusia anuncia una baixada d'impostos a les portes de la campanya

L'oposició carrega contra un "banquet" per a milionaris que pagaran les classes treballadores

zentauroepp46125913 madrid 03 12 2018  pol tica   juan manuel moreno y pablo cas181203134526

zentauroepp46125913 madrid 03 12 2018 pol tica juan manuel moreno y pablo cas181203134526 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Quan falten 48 hores per al’inici de la campanya electoral per a les generals, el govern andalús format pel PP i Ciutadans va anunciar una baixada massiva d’impostos, des de l’IRPF  al de successions i donacions, passant pel de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. L’executiu va reconèixer que amb aquesta "revolució fiscal" es busca aplicar la recepta liberal que ja aplica la comunitat de Madrid i buscar que Andalusia sigui la comunitat on "menys impostos es paguin", mentre que l’oposició retreu que el gruix de l’anunci beneficia les rendes més altes i parla de "banquet per a milionaris" que pagaran les classes mitjanes i treballadores amb retallades en serveis públics. 

Es tracta de la mesura de més calat de les adoptades pel nou executiu, que va convertir el "bmi o baixada massiva d’impostos" en la seva promesa estrella durant la campanya. També va ser inclosa enel paquet de mesures que tant el PP com Ciutadans es van comprometre a posar en marxa durant els primers 100 dies de govern. El decret llei encara haurà de ser convalidat pel Parlament andalús, tot i que no hi haurà obstacles ja que era un altre dels plans prioritaris de Vox. Segons les dades facilitades aquest dimarts pel conseller d’Hisenda, Juan Bravo, la rebaixa fiscal tindrà unimpacte global a la butxaca dels ciutadans de 235 milions d’euros al final de la legislatura.

El miracle econòmic

 "No aspirem a ser els que menys paguin, sinó els que estiguin a la mitjana d’Espanya", va insistir Bravo per posar en relleu la comparació amb l’escenari anterior, durant el govern socialista. “Es va acabar l’infern fiscal i els impostos injustos a Andalusia”, va dir el portaveu de l’Executiu, Elías Bendodo, per a qui la mesura pretén acabar amb “el greuge fiscal per viure” en la comunitat governada pels socialistes durant 37 anys. La idea que és subjacent sota l’anunci és el convenciment que una menor càrrega impositiva servirà de reclam per a inversions estrangeres  i l’arribada de noves indústries que permetran rellançar l’economia andalusa i, per extensió, reduir l’elevada taxa d’atur. El miracle econòmic de què presumeix el PP i que destaca contínuament el seu líder, Pablo Casado, al posar Andalusia i les polítiques del govern de Juan Moreno Bonilla com a mirall del que serà la seva gestió si arriba a la Moncloa. També es compensar amb una gestió més eficient, van explicar, de manera que s’eviti arribar a procediments judicials perjudicials per a la Junta d’Andalusia.

La rebaixa impositiva serà progressiva, i de moment en aquest exercici de l’any 2019 el cost per a les arques públiques serà només de 10,7 milions d’euros. Segons el conseller d’Hisenda, l’impacte més gran s’apreciarà en el tram autonòmic de l’IRPF,  de manera que els andalusos deixaran de pagar 149,8 milions al final de la legislatura. La bonificació serà de mig punt per a les rendes de fins a 60.000 euros, i d’un punt per als ingressos que superin aquesta xifra. Bravo va justificar la diferència en contra de les rendes més baixes explicant que durant el govern de Mariano Rajoy aquestes ja es van veure beneficiades amb les baixades d’impostos aplicades, per això opten per compensar perquè la reducció arribi també al tram més alt. En total, les previsions de l’Executiu apunten que el tipus màxim baixarà tres punts de forma progressiva.

Supressió de l’impost de successions

La gran novetat serà la bonificació al 99% de l’impost de successions entre familiars directes, anunciada ja la setmana passada i que entrarà en vigor a partir d’aquest mateix dijous per a les herències superiors al milió d’euros, ja que per sota estaven exemptes des de l’any passat gràcies a la pressió de Ciutadans per aprovar els pressupostos del PSOE. La bonificació s’aplicarà també a les donacions, amb la intenció de treure a la llum operacions que es feien de forma submergida fins al moment. Segons l’exemple donat, la donació d’un pare a un fill o filla valorada en 10.000 euros passarà a tributar 7,82 euros davant els 782,6 euros que suposava en l’actualitat.

La supressió d’aquest impost, segons Bravo, persegueix augmentar la renda de les famílies, dinamitzar l’economia i despenalitzar l’estalvi familiar, a més de frenar l’èxode fiscal cap a altres comunitats. “Tots coneixem algun amic que se n’ha hagut d’anar a altres regions a tributar”, va assegurar, malgrat que les dades oficials del Ministeri d’Hisenda desmenteixen aquest argument. L’impacte en els comptes públics d’aquesta bonificació rondarà els 85 milions el 2023, menys del que es pagarà per sentències judicials, va apuntar.

Beneficis a les famílies nombroses

Notícies relacionades

Finalment, el pla de l’Executiu andalús passa per aplicar immediatament beneficis a les 130.000 famílies nombroses comptabilitzades a la regió, que veuran reduïda en més del 50% la tarifa que paguen en els actes jurídics documentats o l’impost de transmissions al comprar una vivenda. Les pimes i els autònoms també es veuran beneficiats en aquest tipus d’impostos amb una reducció a l’1,5% quan adquireixin immobles amb la renúncia a l’exempció de l’IVA, de manera que puguin disposar de més liquiditat.

Els partits de l’oposició han carregat durament amb la baixada impositiva que afavoreix especialment els “rics i les grans fortunes” i que suposarà un deteriorament dels serveis públics al reduir els ingressos de l’administració, obrint el camí “dels negocis privats que tenen alguns dels seus amics”. “Els rics estaran avui destapant xampany”, va dir l’exconseller socialista d’Hisenda, Antonio Ramírez de Arellano. Tant el PSOE com Endavant Andalusia criden l’atenció sobre el fet que es presenti ara aquesta rebaixa fiscal coincidint amb la campanya electoral i auguren que l’anunci de les retallades arribarà després de les eleccions, quan es presentin els nous pressupostos.