"Episodi absolutament lamentable", diu Garrido

La Comunitat de Madrid investigarà la projecció dels 'papers de Bárcenas' a la plaça Mayor

Podem diu que va demanar els permisos per al vídeo i l'ajuntament assenyala els morats

GRAF7105. Madrid, 06/04/2019.- La fachada de la Casa de la Panadería de la Plaza Mayor de Madrid se ha iluminado esta noche con imágenes de gran formato de los conocidos como papeles de Bárcenas, donde aparecen los nombres de M. Rajoy o R. Rato, y otra con Pedro Sánchez y Albert Rivera y la leyenda pero tampoco te conformes. EFE / Rodrigo Jiménez.

GRAF7105. Madrid, 06/04/2019.- La fachada de la Casa de la Panadería de la Plaza Mayor de Madrid se ha iluminado esta noche con imágenes de gran formato de los conocidos como papeles de Bárcenas, donde aparecen los nombres de M. Rajoy o R. Rato, y otra con Pedro Sánchez y Albert Rivera y la leyenda pero tampoco te conformes. EFE / Rodrigo Jiménez. / Rodrigo Jiménez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Comunitat de Madrid obrirà diligències prèvies per estudiar la projecció per part de Podem d’un ‘videomapping’ a la plaça Mayor, espai protegit, on es podien veure imatges dels coneguts com 'papers de Bárcenas'.

El president regional, Ángel Garrido, ha sostingut que per utilitzar la plaça Mayor, un espai que està catalogat com a Bé d’Interès Cultural, es necessita autorització de la Comissió Local de Patrimoni Històric, "que no ha sigut ni sol·licitada ni concedida". "Ha sigut un episodi absolutament lamentable d’utilització de l’espai públic d’una manera absolutament perversa", ha manifestat.

Pel president, és "lamentable" que Podem utilitzi "els espais de tothom per a finalitats polítiques i propagandístiques". Per això, espera que no es torni a repetir, però insisteix que obriran les esmentades diligències amb l’objectiu de "prendre mesures si fos necessari".

El portaveu del Grup Municipal del PP a l’Ajuntament de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha sentenciat que la projecció suposa  "una infracció de normativa electoral, però també una infracció de la normativa de l’Ajuntament". Per això, presentaran abans d’aquest dimarts un recurs davant de la JEC.

Explicacions de Podem

Dissabte passat, la projecció dels coneguts com 'papers de Bárcenas' i una fotografia del líder de CsAlbert Rivera, i del president del Govern, Pedro Sánchez, amb el rètol "però tampoc et conformis", es van projectar a la façana de la plaça Mayor de Madrid. Ràpidament, Podem s’adjudicava l’autoria.

No obstant, el secretari d’organització, Pablo Echenique, ha assegurat que van demanar tots els permisos.  "No conec tots els detalls administratius", ha assenyalat el dirigent morat abans d’incidir que el seu partit va dur a terme tots els tràmits necessaris. Això sí, no ha aclarit si van rebre el vistiplau de l’Ajuntament de Madrid.

"Tenen els permisos, no entenc gaire quina és la polèmica ni com s’ha generat. Em sorprèn que hagi generat més polèmica que el fet per si mateix: els papers de Bárcenas", ha assegurat també la coportaveu de Podem, Ione Belarra, en una entrevista a la cadena SER.

L’ajuntament pren distància

Notícies relacionades

La primera tinenta d’alcalde, Marta Higueras, ha remarcat que l’Ajuntament de Madrid "no hi té res a veure" i que la sanció de la Junta Electoral Central serà per a Podem. "Si la Junta Electoral Central entén que cal posar una multa o cal fer algun tipus d’actuació serà contra les persones que han fet aquesta projecció. L’ajuntament no hi té res a veure. Suposo que Podem en aquest cas acatarà la decisió de la Junta Electoral", ha declarat.

Marta Higueras ha insistit a preguntes dels periodistes que l’article 3 de l’ordenança de Publicitat Exterior "impedeix que l’ajuntament pugui entrar en el contingut d’aquests actes", la qual cosa s’uneix a "alguna sentència" que ja ha condemnat el consistori per entrar en el contingut.