podem

Iglesias va denunciar a l'octubre el pirateig d'una càmera d'Interior al seu xalet

Les imatges que captava podien veure's en directe a internet en una web d'accés lliure

undefined47477499 pablo iglesias irene montero190323182859

undefined47477499 pablo iglesias irene montero190323182859 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Guàrdia Civil va obrir una investigació el mes d’octubre passat després de denunciar Podem que s’havia piratejat el senyal de la càmera de seguretat que vigilava l’exterior del xalet de Pablo Iglesias i Irene Montero, segons fonts del Ministeri de l’Interior.

Segons avança ‘El País’,Podem va conèixer a través d’un missatge anònim que aquesta càmera, col·locada a l’exterior del xalet a Galapagar (Madrid) i que apuntava a l’entrada de la vivenda, havia sigut intervinguda. Les imatges que captava podien veure’s en directe a internet en una web d’accés lliure.

La investigació de la Guàrdia Civil va conduir els agents fins a un servidor a Singapur, però no van poder identificar els autors del pirateig.

Càmera piratejada

La càmera piratejada estava camuflada i vigilava el perímetre exterior del xalet on viuen Iglesias i Montero, una mesura de seguretat que es va adoptar per evitar pintades a la façana i, sobretot, per protegir el cotxe policial també camuflat i que llavors formava part del dispositiu de seguretat sobre la vivenda.

Podem va rebre a l’octubre un correu electrònic anònim alertant del pirateig, la qual cosa va motivar l’obertura d’una investigació per part de la Guàrdia Civil. Després de perdre la pista en un servidor de Singapur, el ministeri va decidir desconnectar la càmera, resetejar-la i tornar a connectar-la amb mesures de seguretat complementàries. No obstant, les fonts d’Interior precisen que la càmera  va continuar activa "unes setmanes", ja que poc després d’aquest incident es va desinstal·lar i es va substituir per l’actual garita de la Guàrdia Civil que vigila la vivenda.

Pablo Iglesias ha denunciat en els últims dies les maniobres policials per perjudicar Podem, sobretot arran de la investigació a l’Audiència Nacional, dins del 'cas Villarejo', que esquitxa altres agents de la Policia de l’etapa de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l’Interior i que suposadament haurien obtingut dades per perjudicar la formació morada. Segons el líder de Podem, les ‘clavegueres’ de l’Estat segueixen actives en l’actualitat, una cosa que ha negat en reiterades ocasions el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Grande-Marlaska defensa la investigació

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assenyalat que "en el dia d’avui s’ha arribat fins on s’ha pogut arribar" en la investigació. "Es va denunciar per part de Iglesias i Montero que hi havia hagut un hackeig i que aquesta part era observada directament des d’una pàgina web, per la qual cosa immediatament la Guàrdia Civil va realitzar les investigacions oportunes i en el dia d’avui s’ha arribat fins on s’ha pogut arribar", ha assegurat.

Notícies relacionades

També ha incidit que es tractava d’una càmera situada "cap a la part exterior de la casa simplement per poder identificar si algú tornava a fer una pintada o qualsevol circumstància atemptatòria contra la seguretat" de Pablo Iglesias o la seva família.

No obstant, ha recordat que posteriorment aquesta càmera va ser retirada, "però no pel hackeig, sinó perquè ja hi ha una mesura de seguretat exterior –vigilància de la Guàrdia Civil amb garita–, necessària davant de les publicacions a mitjans, de dades sobre persones, vivendes o ocupacions". Unes publicacions que, segons el seu parer, són "indegudes, perquè l’únic que fan és cridar tercers a comportaments no cívics".