CARRERA CAP AL 28-A

Sánchez confia que el múscul del PSC rebaixi la crisi a Catalunya

El Govern central creu que Torra es veurà forçat a avançar les eleccions després del judici al procés

Els socialistes obren la porta a un tripartit amb ERC i els comuns després de les generals i les municipals

undefined46511496 barcelona 12 01 2019 pol tica  el presidente del gobierno pe190405184952

undefined46511496 barcelona 12 01 2019 pol tica el presidente del gobierno pe190405184952 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Els cercles pròxims a Pedro Sánchez expliquen que quan el president va decidir avançar les generals al 28 d’abril va sospesar no només el dríbling curt per sorprendre a contrapeu Pablo Casado o Albert Rivera, sinó que va triar la data, també, després d’una anàlisi minuciosa del pròxim escenari polític que es pot obrir a Catalunya. La moció guanyada pel PSC aquest dijous que demana a Quim Torra que avanci les eleccions sintetitza bé l’anàlisi que va fer llavors el gabinet de Sánchez. A saber. Els socialistes catalans sortiran reforçats del cicle electoral que s’obre aquesta primavera (legislatives i municipals).  La pressió perquè el president cridi els catalans a les urnes augmentarà fins que, previsiblement després de les respostes diferents que les dues ànimes de l’independentisme estiguin disposades a donar després de la sentència del judici al procés, provocaran una ruptura entre ERC i el PDECat que desembocarà en un avenç electoral al Parlament a la tardor.

En aquests nous comicis, el PSOE no es tanca a un tripartit amb ERC i els comuns que desallotgi de la Generalitat l’ala radical de l’antiga Convergència, fidel a l’expresident Carles Puigdemont, amb l’absència del qual s’aplanaria el camí per a una entesa més gran amb el Govern central que permetés encarrilar el conflicte català.

L’Executiu socialista ha arribat a la conclusió que Catalunya ho determina (gairebé) tot i que si Sánchez repeteix a la Moncloa només podrà aconseguir certa estabilitat rebaixant la polarització de la crisi territorial. Fonts governamentals indiquen que la crisi catalana continuarà sent el gran repte polític, però aspiren a reconduir-la cap a un diàleg dins la llei en comptes de caminar cap al precipici. Per això, expliquen, necessiten tres factors.

Tres claus

Un. Evitar situacions de crispació. És per això que entre les 110 mesures del programa electoral del PSOE no hi figura Catalunya i que Sánchez eviti que entri com a tema de campanya.

Dos. Que el PSC obtingui un resultat òptim a les generals i les municipals. Les enquestes assenyalen que el liderat està disputat entre ERC i el PSC a les legislatives del 28-A. L’últim estudi, del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), situa els republicans en primera posició (24,5% del vot i entre 14-15 escons), seguits pels socialistes  (23,7% i 11-13 escons). Sánchez necessita que els socialistes catalans siguin la primera força a les generals, o almenys es quedin a prop de la victòria, per apoderar les seves posicions a Madrid i Barcelona. No aspira a repetir els 25 diputats del 2008, però sí a augmentar substancialment els set que el PSC va aconseguir l’última legislatura. A les municipals els socialistes, un partit la força tradicional del qual a Catalunya ha vingut dels municipis, esperen reconquerir alcaldies perdudes.

Tres. Que ERC, al seu torn, s’apoderi i trenqui amb l’ala dura de la postconvergència. “ERC ha de matar CiU”, resumeixen veus socialistes a Madrid. L’entorn de Sánchez considera que l’anunciada ruptura de l’independentisme només es produirà si els republicans “escombren” el PDECat a les urnes a les generals, les municipals i les europees. Segons les seves anàlisis, el moment més propici per aquesta fallida dins el Govern català es donarà quan es faci pública la sentència del judici al procés. Tot i que la vista acumula retard, la resolució podria estar a punt a finals de juliol. Els socialistes intueixen que la diferent radicalitat amb què ERC i el PDECat puguin respondre deixa marge per a la separació que anhelen, que provocaria un avanç electoral.

Pactes a Palau

Notícies relacionades

Els socialistes saben que aquests comicis els guanyarà ERC per golejada (l’enquesta del CEO ho vaticina: 40-43 diputats per als republicans  davant els 22-24 del PDECat i els 21-23 del PSC). I aquí s’obre una altra porta: un possible govern de coalició amb els republicans i els comuns, a l’estil de l’antic tripartit però amb els d’Oriol Junqueras al comandament, en què les polítiques socials tornin a tenir el protagonisme sobre les iniciatives sobiranistes. Fonts del PSOE admeten que no serà “gens fàcil”, que aquesta entesa els provocarà múltiples maldecaps a Madrid, amb el PP i Cs carregant per la seva suposada “entrega” a l’independentisme, però creuen que aquesta seria una sortida per reconduir el conflicte territorial.

Que Catalunya s’instal·lés en aquesta nova pantalla d’avenç electoral també afectaria la governabilitat a Madrid. Si es produeix el previsible bloqueig, Sánchez, el desig del qual és aconseguir la investidura només amb els vots d’Unides Podem i el PNB (una suma que les enquestes no reflecteixen de moment), pot arribar al setembre sense ser investit pel Congrés i amb el conflicte català un altre cop incendiat per la campanya electoral dels comicis al Parlament. D’aquí la voluntat expressada amb insistència des de l’Executiu central de formar el nou Govern “fort” abans de l’estiu: Sánchez vol ser investit abans que es conegui la sentència al procés.