PRECAMPANYA MORADA

Iglesias i els comuns, a la caça del votant socialista

El líder d'Units Podem defensa que el seu partit, a diferència dels socialistes, «diu el mateix a Catalunya que a Madrid»

Jaume Asens afirma que Sánchez «no és de confiança» i alerta que pactarà amb Ciutadans si els morats treuen un mal resultat

20190406 432172 iglesiasmo 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Laura Puig

A menys d’una setmana del tret de sortida a la campanya de les eleccions generals del 28 d’abril, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va fixar ahir la que amb tota probabilitat serà una de les constants de la campanya: l’apel·lació al votant socialista. En un descafeïnat acte a La Farga de l’Hospitalet, tant Iglesias, amb la boca petita, com l’alcaldessa Ada Colau i el candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, sense tants complexos, van demanar el vot als electors del PSC i, en menor mesura, de l’independentisme.

Segons el parer del líder morat, l’única “garantia” que hi hagi un Govern d’esquerres després dels comicis és que Unides Podem i En Comú Podem a Catalunya obtinguin un bon resultat a les urnes. El dirigent morat, que va demanar no fer cas a les enquestes –que pronostiquen que passi a tenir 33 diputats, dels 71 que té actualment, segons la mitjana d’enquestes que publica EL PERIÓDICO–, va acusar els socialistes de no dir el mateix a Catalunya que a Madrid i als independentistes els ha retret que tapin “amb la bandera les necessitats de la gent” i es dediquin a “generar titulars escandalosos”.

Molt més durs que Iglesias en contra dels socialistes han sigut tant Colau com Asens. Segons el parer de l’alcaldessa, a Pedro Sánchez “li han tremolat les cames” diverses vegades des que va accedir a la Moncloa, i va posar com a exemple el decret del lloguer, en què finalment no es va incloure una limitació econòmica dels arrendaments, el bloqueig de l’Open Arms al Port de Barcelona o la decisió d’avançar les eleccions després de no aconseguir aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat fruit d’un simple “càlcul electoral”.

“Sánchez no és de confiança”

“Estic convençuda que dins del PSOE hi ha molt bona gent, però el PSOE ha estat governant molt de temps i hi ha un aparell que s’ha plegat davant els de sempre, davant les elits, i quan arriben els moments importants els tremolen les cames, Pedro Sánchez ens ha fallat en el més important”, ha destacat Colau.

Asens ha abundat en aquestes idees i ha avisat que si Units Podem no aconsegueix un bon resultat a les urnes, Sánchez no dubtarà a “mirar a la dreta” i pactar amb Ciutadans. El candidat d’En Comú Podem va apel·lar als “socialistes de cor” i els va demanar el “vot útil” per evitar la “gran coalició de l’Ibex” (PSOE-Ciutadans). De la mateixa manera, es va dirigir als electors d’ERC, als “republicans de cor, no als de gesticulació retòrica”, perquè, va afegir, ser republicà significa “voler acabar amb les llistes d’espera i abaixar les taxes universitàries” i no “votar en contra dels pressupostos més socials”.

“Pedro Sánchez no és de confiança, canvia sovint de camisa, és un camaleó polític, quan pacta amb Ciutadans es tenyeix de taronja i ens acusa de populistes i entrega la sobirania als bancs [...]. Si pacta amb nosaltres, llavors es disfressa de morat i es posa formidable i parla de plurinacionalitat, de feminisme, de pressupostos socials o d’apujar el salari mínim a 900 euros perquè nosaltres l’empenyem”, ha afegit.

“Dialogant, dialogant i dialogant”

Sobre el conflicte català, Iglesias va assegurar que només si la seva formació aconsegueix formar part del pròxim govern es podrà afrontar, però va evitar esmentar la proposta que figura en el seu programa d’un referèndum pactat. “No volem viure en un país amb presos polítics i no volem que es conegui la democràcia espanyola perquè hi hagi presos polítics”, va dir abans de censurar a aquells que afirmen que el que va passar a Catalunya l’1-O va ser pitjor que el 23-F: “No és el mateix que un guàrdia civil armat entri fent trets al Congrés” que l’“exercici de desobediència civil” que, segons el seu parer, va ser el referèndum independentista. “El conflicte a Catalunya no se solucionarà per la força ni amb jutges, sinó dialogant, dialogant i dialogant”, va recalcar.

Asens, en aquest punt, va reivindicar la seva aposta pel dret a decidir de Catalunya i va carregar contra ERC per tornar a la pantalla del referèndum després d’impulsar la independència i votar en contra dels Pressupostos pactats per PSOE i Podem quan reivindica la justícia social. “Ja no són creïbles”, ha dit sobre els republicans.

Les clavegueres

Notícies relacionades

Pel que fa a l’operació policial per desacreditar el líder de Podem que ha sortit a la llum recentment, Iglesias va considerar que s’explica perquè “el poder no funciona sense la mentida”. “Queden moltes coses per explicar, per saber, per netejar” i després d’arremetre durament contra Eduardo Inda i ‘Ok diario’ per publicar aquestes “notícies falses” va recordar que el PSOE va impedir que el comissari Villarejo comparegués al Congrés. “Quan es fabriquen notícies falses per evitar que una opció de govern tiri endavant s’estan posant en joc les bases de la democràcia, és un escàndol”, va afirmar.

“Els socialistes no tenen credibilitat en matèria de claveguera. ¿Qui les ha netejat? ¿el senyor Vera? ¿el senyor Barrionuevo? ¿el senyor González? No són policies ni periodistes, són mercenaris a sou. Vergonya que mentre Jordi Cuixart és a la presó, Eduardo Inda es passegi pels platós”, ha clamat Asens.