ministeri de l'interior el 2016

Els policies que van investigar Podem, al confident veneçolà: "Ens és igual si el document és bo"

Un alt càrrec del Ministeri amb el PP va participar en l'operació d'espionatge al partit morat

undefined20595694 madrid 19 10 2012   politica el ministro del interior jorge 170605131522

undefined20595694 madrid 19 10 2012 politica el ministro del interior jorge 170605131522

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els tres policies enviats pel Ministeri de l’Interior en època de Jorge Fernández Díaz (PP) per negociar amb Rafael Isea van intentar convèncer aquest exministre d’Hugo Chávez tant sí com no perquè recolzés la tesi d’un suposat finançament veneçolà de Podem. "A nosaltres tot això ens és igual, si el document és bo, si és dolent, si tal", va arribar a dir l’inspector en cap José Manuel Fuentes Gago en la reunió del consolat a Nova York, segons revela 'Moncloa.com'.

Quan Isea va manifestar els seus dubtes a la delegació espanyola, els agents van intentar convèncer-lo. En primer lloc, no era ell qui havia aportat el document, i va arribar fins i tot a assegurar que no recordava "haver-lo firmat". També va observar diversos defectes formals que podien servir perquè el chavisme "digués que aquest document mai va ser firmat pel president i és fals". Isea llistava els possibles errors –com ara l’absència de les inicials del funcionari responsable, firmes i dates– però els funcionaris espanyols no estaven interessats en els detalls: volien arrencar-li la declaració aquell mateix dia, malgrat que Isea reclamava –en va– més temps.

El seu objectiu era aconseguir la seva declaració jurada i per escrit, una declaració orientada a buscar un delicte fiscal contra Pablo Iglesias, Juan Carlos Monedero i Jorge Verstrynge, el nucli de la fundació CEPS i, per tant, el germen de Podem. "Si és que no hi ha millor prova que ells hagin dit que no són en absolut aquestes quantitats. O sigui, des que diuen això ja vostè no es preocupi si és el seu tema. ¡Si és que ells ja han dit que això es va produir!", intenta convèncer-lo Fuentes Gago.

Al final, la pressió va tenir resultat i Isea va declarar. De fet, el polític sud-americà ha arribat a afirmar que s’ha sentit "utilitzat" com a arma electoral per als comicis del juny del 2016. Després de ser filtrada la seva declaració a la premsa, Isea va trucar als seus interlocutors perquè no se sentia protegit. "Ningú em va agafar el telèfon", es queixa.

Alt càrrec d’Interior

"Vaig intentar demanar explicacions, però no les vaig rebre. Una persona que es deia Rueda em va escriure per dir-me que estava buscant la manera de fer-ho. Em va demanar els noms de la meva família. Mai vaig rebre resposta", assegura Isea en una entrevista a 'La Sexta' d’aquest dijous.

Precisament aquesta persona seria la prova que Interior va arribar a involucrar un dels seus alts càrrecs en aquesta operació. 

Aquest Rueda és Juan María Rueda Menéndez, comissari del Cos Nacional de Policia, actualment en excedència, segons han confirmat fonts policials a 'Eldiario.es'. Rueda va ser nomenat subdirector general de Relacions Internacionals del Ministeri el 7 de març del 2012, al poc d’arribar el PP.

Promesa de Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, va prometre aquest dijous a Iglesias que els responsables del seu espionatge "pagaran fins a les últimes conseqüències" per aquest delicte.

Notícies relacionades

En una entrevista a Telecinco el cap de l’Executiu ha afegit que el Govern defensa el "bon nom" de les forces i cossos de seguretat perquè aquest és el cas d’un grup "minoritari de policies corruptes".

El Ministeri de l’Interior dirigit per Fernando Grande-Marlaska ha apartat dels seus destins en 'ambaixades’ els dos policies en actiu vinculats amb una presumpta operació contra Podem, José Ángel Fuentes Gago i Bonifacio Díez Sevilla, els dos antics col·laboradors de l’ex director adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino.