ENTREVISTA A LA TV

Sánchez recupera el seu 'no és no' contra la independència de Catalunya

El president exigeix a ERC i JxCat que reconeguin que han "enganyat" els seus simpatitzants

Assegura que els responsables de les clavegueres "pagaran fins a les últimes conseqüències"

undefined47336075 graf3794  gij n  asturias   13 03 2019   el presidente del g190314195947

undefined47336075 graf3794 gij n asturias 13 03 2019 el presidente del g190314195947 / J L Cereijido

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va recuperar aquest divendres el seu lema més conegut, que el va portar a ser destituït del PSOE i després a recuperar contra tot pronòstic el lideratge del partit"No és no", va dir a Tele 5. Aquesta vegada, no obstant, no es referia a una possible abstenció per deixar governar Mariano Rajoy, que Sánchez va fer fora de la Moncloa amb la seva moció de censura, sinó a la possibilitat que Catalunya s’independitzi.

"No és no. No hi haurà independència. No es vulnerarà la Constitució. El problema a Catalunya es diu convivència, no independència. I hi ha dos camins. Continuar amb la confrontació, o dins de la Constitució i l’Estatut reconstruir la convivència", va explicar el cap de l’Executiu, que també es va aturar en l’ocorregut hores abans al Parlament, que va aprovar una moció del PSC instant Quim Torra a sotmetre’s a una qüestió de confiança o a convocar eleccions, per exigir als líders de Junts per Catalunya i ERC que reconeguin davant dels seus simpatitzants que tot ha sigut un "engany".

“Després del que ha passat avui al Parlament, els líders independentistes haurien de dir a la gent que van creure en ells que els han enganyat. Han de ser valents. La independència no serà possible. No només perquè la Constitució ho impedeix, o perquè la comunitat internacional ha donat l’esquena a l’independentisme, sinó perquè els catalans no volen la independència”, va assenyalar el líder socialista.

A poc més de tres setmanes de les eleccions generals del pròxim 28 d’abril, amb el PSOE liderant totes les enquestes amb una majoria folgada a força distància del PP, els socialistes tenen por que la seva relació amb l’independentisme, que va recolzar la moció de censura de Sánchez, pugui passar-los factura a les urnes, tal com va passar el desembre a Andalusia. Les recents paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en les quals va donar a entendre que s’hauria de permetre un referèndum si "el 65%" de la població catalana era partidària de separar-se d’Espanya, van caure molt malament en l’entorn del president.

Notícies relacionades

Sánchez va deixar clar que està disposat a activar de nou l’article 155 de la Constitució si es repeteixen els fets de la tardor del 2017 (“de forma proporcional i consensuada”, va dir), però també va apostar pel “diàleg dins de la Constitució” i va deixar la porta oberta a un possible indult en el cas que els líders independentistes siguin condemnats pel Tribunal Suprem. “S’està veient que és fals tot el que diu l’independentisme respecte a la falta de garanties judicials. Deixem treballar els jutges i fiscals. Llavors jo respondré aquesta pregunta”, va contestar.

La 'brigada patriòtica'

Les clavegueres de l’Estat van ser l’altre gran tema de l’entrevista, en al·lusió a l’anomenada 'brigada patriòtica' policial que va actuar durant el Govern de Rajoy per a, entre altres coses, intentar destruir Podem. Aquí Sánchez també va ser taxatiu. D’una banda, va assegurar que l’entramat ja no existeix, perquè "aquest Govern ha netejat qualsevol dubte que pogués existir sobre la policia". Per un altre, va anticipar que els seus responsables "pagaran fins a les últimes conseqüències".