ENCAUSATS PEL PROCÉS

Junqueras i Romeva demanaran llibertat provisional per poder fer campanya

Sánchez, Rull i Turull s'afegiran a aquesta iniciativa al figurar també com a candidats en les eleccions generals

GRAF5744 MADRID, 12/02/2019.- El exvicepresidente de la Generalitat, Oriol Junqueras (c), junto al exconsejero de Presidencia, Jordi Turull (i), y el expresidente de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez (d), y el resto de los líderes independentistas acusados por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independencia de Cataluña (DUI), en el banquillo del Tribunal Supremo al inicio del juicio del procés. EFE/J.J.Guillén ***POOL***

GRAF5744 MADRID, 12/02/2019.- El exvicepresidente de la Generalitat, Oriol Junqueras (c), junto al exconsejero de Presidencia, Jordi Turull (i), y el expresidente de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez (d), y el resto de los líderes independentistas acusados por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independencia de Cataluña (DUI), en el banquillo del Tribunal Supremo al inicio del juicio del procés. EFE/J.J.Guillén ***POOL*** / J.J.Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La defensa d’Oriol Junqueras i Raúl Romeva sol·licitarà en les pròximes hores a la Sala Penal del Tribunal Suprem que siguin posats en llibertat provisional perquè puguin participar en la campanya electoral, ja que es presenten com candidats en les llistes d’ERC al Congrés i al Senat, respectivament.

Així ho ha avançat en declaracions als mitjans el portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, a les portes del Tribunal Suprem, on ha incidit en la necessitat que els polítics que estan sent jutjats pel procés independentista a Catalunya en el 2017 que aspirin a una candidatura en els comicis generals, autonòmics o europeus, estiguin en llibertat.

“Hi ha alguns d’ells que són candidats i per garantir el seu dret de defensa i en aquests casos, garantir els seus drets polítics de participació en una campanya electoral, el seu dret i el de tots els ciutadans a escoltar els seus candidats; entenem que ha de decretar-se llibertat provisional i a partir d’aquí, prendre les mesures que la Sala consideri oportunes”, ha destacat.

Mesures alternatives

La petició, com ha apuntat, es registrarà o a última hora d’aquesta tarda o demà “amb la convicció que s’està vulnerant el dret de defensa” dels jutjats i “que hi ha altres mesures per garantir que puguin assistir al judici”.

Aquesta sol·licitud es produirà després que aquest dimarts el BOE publiqués la llista oficial de candidats als comicis, ja que segons el parer de les defenses el manteniment de la mesura cautelar de presó provisional començarà a afectar els drets de participació política des del 12 d’abril, data d’arrencada d’una campanya en què no podrien participar tret que els permetin fer-ho d’alguna forma des de la presó de Soto del Real (Madrid).

És la situació en què també es troben Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, la defensa dels quals, exercida pel despatx de Jordi Pina, estudia presentar una petició similar al Tribunal per garantir els drets polítics dels seus patrocinats, tots ja proclamats candidats, d’acord amb les fonts consultades per Europa Press.

El Tribunal que presideix Manuel Marchena es veurà obligat així a posicionar-se i decidir si excarcera ara els candidats i, si ho fa, si manté o no la mesura de presó per als altres quatre encausats empresonats que no es presenten als comicis: Carme Forcadell, Meritxell Borrás, Jordi Cuixart i Joaquim Forn.

Reclamacions futures

Amb independència de la decisió que adopti la Sala, quan els candidats surtin escollits podria produir-se una nova bateria de peticions de les defenses, que podrien sol·licitar que se’ls deixi sortir per poder acudir al Congrés i poder jurar o prometre el seu acatament a la Constitució –tot i que sigui utilitzant la fórmula ‘per imperatiu legal’– i adquirir així formalment la seva condició de diputats.

Notícies relacionades

Les fonts consultades per Europa Press han reconegut que no tenen gaire esperances d’aconseguir la llibertat per als seus clients, ja que la Sala Penal del Tribunal Suprem ja es va mostrar contrària a excarcerar tot i que fos puntualment Sánchez i altres encausats quan van ser escollits diputats al Parlament de Catalunya.

En aquesta ocasió la Sala va confirmar les tesis de l’instructor de la causa, Pablo Llarena, per denegar els permisos i va afegir que quan els llavors investigats van presentar la seva candidatura ja sabien les limitacions que podria suposar trobar-se en situació de presó provisional.