estat autonòmic

El PP basc, sobre la idea que Policia i Guàrdia Civil manin l'Ertzaintza: "No està en el programa"

Oyarzábal defensa "les competències" de la policia basca després de la idea defensada per Casado

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del PP d’Àlaba, Iñaki Oyarzábal, ha assegurat que la "prevalença" de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil sobre l’Ertzaintza, una idea defensada pel líder del PP, Pablo Casado, "no forma part del programa" del Partit Popular, i ha remarcat que aquesta formació "sempre ha defensat i continua defensant" que l’Ertzaintza "és una policia integral".

Casado es va mostrar partidari  aquest dilluns passat d’establir una nova "jerarquia" de les forces de seguretat de l’Estat, a fi de garantir la "prevalença" de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil sobre altres cossos policials, entre els quals, l’Ertzaintza.

El règim i atribucions de l’Ertzaintza estan regulats per article 17 de l’Estatut de Gernika, que estableix que correspon a les institucions basques l’establiment del "règim de la policia autònoma per a la protecció de les persones i béns i el manteniment de l’ordre públic". A més, s’indica que "el comandament suprem de la policia autònoma basca correspon al Govern basc".

Oyarzábal ha assegurat que "l’Ertzaintza mai ha tingut un problema amb el PP, al revés. En general, els problemes de l’Ertzaintza solen ser amb el PNB i amb les actuacions del Govern basc".

"Col·laboració i coordinació"

El president popular a Àlaba ha afirmat que, malgrat les afirmacions de Casado en favor de la "prevalença" dels cossos de seguretat nacionals sobre les policies autonòmiques, "al que es referia" el líder del PP és a la necessitat de reforçar "la col·laboració i coordinació" entre les diferents forces de seguretat.

"El futur no està en veure qui té l’última paraula o en qui és més que un altre; l’important és la col·laboració i la coordinació", ha indicat.

Oyarzábal ha manifestat que és necessari que totes les forces de seguretat actuïn amb "lleialtat mútua", i ha denunciat que "hi ha una opinió generalitzada" que, en alguns casos, la policia autonòmica de Catalunya "no ha actuat amb tal lleialtat".

El també candidat al Senat ha afirmat que la seva formació és partidària de "defensar les competències" de cada cos de seguretat. Oyarzábal ha afirmat que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional "tenen les seves pròpies competències" en tot l’Estat, per la qual cosa ha defensat la permanència d’aquests cossos en aquelles comunitats que, com Euskadi i Catalunya, disposen també de les seves pròpies policies autonòmiques.

Crítiques al PNB i EH Bildu

Notícies relacionades

Oyarzábal ha mostrat la seva "sorpresa" pel fet que partits com el PNB i EH Bildu "esquincin les vestidures" per les propostes de Casado, quan aquestes formacions –segons ha afirmat– "denigren i humilien" l’Ertzaintza amb mesures com la llei d’abusos policials i amb informes que apunten a la pràctica de "tortures" per part de la policia autonòmica basca.

El dirigent del PP també ha acusat el PNB de "deixar fora de la seva agenda" els alabesos, i ha assegurat que els populars són la millor opció per defensar la "moderació" davant els "extremismes" i per "gestionar amb eficàcia" en matèries com l’economia, l’ocupació, la seguretat i les polítiques socials.