Sánchez reedita el front anti-Rajoy per aprovar els seus decrets socials

La Diputació Permanent debat les sis iniciatives dels 'divendres socials'

El PP votarà en contra de tots per considerar les mesures "electoralistes"

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Patricia Martín

La Diputació Permanent, l’òrgan que substitueix el Congrés dels Diputats quan està dissolt com ara, per la convocatòria electoral, debat aquest dimecres sis decrets presentats per Pedro Sánchez en els seus anomenats ‘divendres socials’. El PSOE confia a tirar-los endavant revalidant els suports que va aconseguir al maig en la moció de censura, quan va comptar amb el suport de Podem, els independentistes catalans, el PNB i Bildu. La votació no arribarà fins al final de la sessió, a les sis de la tarda aproximadament.

Els 65 diputats que representen els grups estan abordant des de les 11.30 h l’ampliació del permís de paternitat, les noves normes del lloguer, la recuperació del subsidi als aturats més grans de 52 anys, els canvis en la contractació del sector de l’estiba, la inversió del superàvit d’autonomies i ajuntaments i les mesures que caldria posar en marxa si finalment s’arriba a un ‘brexit’ sense acord.

El PP, que igual que al Congrés compta amb majoria en la Diputació Permanent (24 seients), ja ha anunciat que votarà en contra de totes les iniciatives. En paraules de Pablo Casado, els conservadors no ajudaran Sánchez a girar la “maneta de la despesa pública” i a fer “electoralisme”. El president dels populars va advertir fa uns dies que votarà en contra de qualsevol mesura que el PSOE intenti aprovar en aquest temps de descompte. 

Al principi, fonts del grup progressista donen per convalidats, malgrat els vots en contra del PP i Cs, el nou marc regulador dels lloguers, el decret del subsidi, el del ‘brexit’ i l’estiba. 

Ni el PP ni el PSOE volen projectes de llei

Ciutadans sí que s’ha mostrat a favor que els permisos de paternitat es vagin ampliant en els pròxims anys, fins a arribar a 16 setmanes el 2021.  I en aquest cas el partit d’Albert Rivera i també el PDECat, Compromís i Podem han anunciat que sol·licitaran que es tramiti com a projecte de llei, per “millorar-lo amb esmenes”, en paraules del partit taronja. 

Notícies relacionades

No obstant, una portaveu del grup socialista assegura que el PSOE no recolzarà en cap dels sis casos que les normes puguin ser esmenades, una cosa que tampoc vol el PP, tot i que per altres raons. Els populars van assegurar aquest dimarts que rebutjaran l’opció de legislar com a projectes de llei per evitar que "Sánchez continuï fent campanya les pròximes setmanes". Si el bipartidisme no canvia d’opinió, s’imposarà, perquè sumen majoria: 39 diputats, 24 de populars i 15 socialistes.

Segons l’informe redactat pels lletrats del Congrés, aquests decrets presentats amb les Cambres dissoltes poden ser esmenats, en cas que els grups vulguin. Però aquesta tramitació hauria de ser ràpida i completar-se abans del 21 de maig, el dia que es constituiran les noves cambres. Caldria escurçar terminis i tots els debats i votacions passarien per la Diputació Permanent, perquè no hi ha comissions parlamentàries. A més, després les normes haurien d’anar al Senat, on es reproduiria el mateix esquema, i haurien de tornar al Congrés per votar-les.

GRAF6280. MADRID, 12/02/2019.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante el debate de totalidad de los presupuestos este martes en el pleno del Congreso. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRAF6280. MADRID, 12/02/2019.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante el debate de totalidad de los presupuestos este martes en el pleno del Congreso. EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)