EL DILEMA CATALÀ

El Govern francès es desmarca de la declaració de 41 senadors contra el judici al procés

L'Executiu de Pedro Sánchez ha volgut agrair la «ràpida i contundent» resposta de l'Elisi

zentauroepp46935544 fotodeldia  graf5692 madrid  12 02 2019   vista general de l190309141032

zentauroepp46935544 fotodeldia graf5692 madrid 12 02 2019 vista general de l190309141032 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de França ha reiterat aquest dilluns la seva confiança en la democràcia espanyola i en el seu Estat de dret, mentre va cridar a no immiscir-se en la situació sobre Catalunya, després que un grup de senadors gals denunciés “la repressió” contra els líders independentistes catalans.

“França reitera el seu compromís constant amb el respecte al marc constitucional d’Espanya. És en aquest marc, que és el de l’Estat de dret, en què s’ha de tractar l’assumpte de Catalunya”, ha indicat el Ministeri d’Exteriors francès en un comunicat. Ha agregat que no “li correspon a França immiscir-se en els procediments judicials en curs”, en clara referència al procés en el Tribunal Suprem espanyol contra diversos líders de l’independentisme català.

El Govern espanyol ha agraït la reacció

En un comunicat, el Govern espanyol ha volgut agrair al govern francès la seva “ràpida i contundent resposta” per l’“inadmissible” manifest firmat per 41 senadors francesos.

El secretari d’Estat per a la UE i l’ambaixador de França a Espanya han mantingut aquest dilluns una trobada a la seu del Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació en què han compartit el seu rebuig ferm d’aquest pronunciament, que segons han apuntat “revela una alarmant desinformació dels senadors signants sobre la realitat espanyola, i en concret sobre Catalunya”. “Espanya és una democràcia plena amb divisió de poders en què els drets i llibertats fonamentals, inclòs el dret a un judici just i imparcial, estan garantits”, han puntualitzat.

El manifest

La reacció ministerial es produeix després que un grup de 41 senadors francesos de diferents partits de l’arc parlamentari denunciessin "la repressió” contra els líders del procés i demanessin la intervenció de França i de la Unió Europea (UE) per “restablir les condicions del diàleg”.

Notícies relacionades

Alhora, van denunciar “la repressió de la qual són víctimes els càrrecs electes legítims, representants polítics de la Generalitat de Catalunya empresonats o forçats a l’exili per les seves opinions a l’exercici dels mandats que els van donar els electors”.

Segons el parer dels 41 senadors, la situació d’aquests polítics constitueix “un veritable atac als drets i les llibertats democràtiques”, una situació la “gravetat de la qual s’ha subestimat a França”.