ELECCIONS 28-A

Casado repesca Suárez Illana i prima fitxatges sense carnet

El líder del PP col·loca els independents Uriarte i Lacalle en el tercer i quart lloc

Levy deixa el Parlament i farà doblet, al Congrés i a l'Ajuntament de Madrid

a44f0e6a-99b6-401f-9dc7-9bfa81bd7c09-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Sobre la botzina. Pablo Casado va registrar aquest dilluns les llistes electorals per al Congrés i el Senat poques hores abans que expirés el termini, una mostra de les dificultats que s’ha trobat per elaborar uns equips que, segons totes les enquestes, minvaran molt a partir del 28-A per la competència amb Ciutadans i Vox. El president del PP va anunciar a primera hora que el seu número dos per la província de Madrid per a la Cambra baixa serà Adolfo Suárez Illana (Madrid, 1964) i al llarg de la tarda es van conèixer els primers llocs d’aquesta planxa electoral: la politòloga i tertuliana Edurne Uriarte i l’economista Daniel Lacalle, tots dos sense carnet del PP, segons fonts de la direcció, aniran en el tercer i quart lloc.

El cinquè li ha reservat Casado a Ana Beltrán, presidenta del PP de Navarra, que el va recolzar en les primàries, i el sisè lloc, a Andrea Levy. L’actual responsable d’Estudis i Programes deixa el Parlament de Catalunya i es concentra a Madrid, on farà doblet. Es presentarà pel Congrés i també anirà de tiquet electoral amb José Luis Martínez Almeida per a l’Ajuntament de la capital. En l’11 va Carlos Aragonés, que va ser cap de gabinet de José María Aznar. 

Abellán, torero

Després de la purga realitzada per Casado en els caps de cartell de la resta de províncies espanyoles, on ha lapidat l’herència 'marianista', se suma ara el malestar entre alguns dels veterans del partit que han superat el tall de la nova direcció. Es queixen que es prioritzi en la llista per Madrid independents com Uriarte i Lacalle. I també que caigui en els fitxatges estrella com el del torero Miguel Abellán (12). "¿Què podíem fer? Hem de demostrar que nosaltres també tenim el recolzament de diferents sectors de la societat civil", es defensa un assessor de l’equip de Génova.

La relació de Casado i Suárez Illana ve de lluny i es va intensificar a partir de l’octubre, quan el líder del partit el va elegir per presidir la nova Fundació Concordia i Libertad. També li va encarregar que elaborés un programa ideològic per a la convenció nacional que el PP va celebrar al gener, tot i que aquest conclave va acabar per no incloure debat d’argumentaris i el seu pes va perdre força. 

Suárez Illana, que també va provar sort en el toreig, ja té un passat en el PP, on va entrar per la porta gran de la màd’Aznar el 2002. Un any més tard va intentar desbancar José Bono de la Junta de Castella-la Manxa. El socialista feia 20 anys que ocupava aquest lloc i l’empresa semblava assumible, però la missió va fracassar. El candidat popular va perdre i va empitjorar el resultat (va caure tres escons, els mateixos que va avançar Bono). El fill de l’expresident del Govern va dimitir i va abandonar el seu escó. 

El Valle de los Caídos

Malgrat aquest currículum, per a Casado el seu número dos pot ajudar a "reformar el centredreta a Espanya" i encarna el "patriotisme, entrega i, sobretot, afany de concòrdia". "És el dipositari d’un llegat del qual jo soc hereu", va ressaltar. 

Segons el candidat a la Moncloa, la seva generació ha de ser la responsable de reivindicar l’Espanya constitucional de la transició com a tribut als seus artífexs, però també “com a vacuna perquè no es torni a repetir l’etapa fosca” ja superada. 

Notícies relacionades

Suárez Illana va agrair la confiança. “És un orgull, però per damunt de tot és una responsabilitat de cara al futur defensar l’ideari del PP que creiem que és el que necessita Espanya en uns moments francament difícils. Aquesta és la tasca. Això no és per al bé personal, no és un orgull per assolir determinades ambicions. És una vocació de servei i és el moment de posar el millor d’un mateix al servei del que creu”, ha declarat sense respondre a les preguntes. No va voler donar detalls del dia que s’ho va proposar. Casado va assegurar en un col·loqui d’'El Mundo' que l’hi va oferir el 2 d’agost.  

En aquest mateix acte, el màxim líder dels conservadors va donar a entendre que si arriba a la Moncloa no desenterraràFranco  del Valle de los Caídos, un trasllat que l’actual Govern ha dit que es realitzarà el 10 de juny. "El que faré és enterrar el debat. Ja està bé. Deixem de jugar amb la transició", es va queixar.