CITA AMB LES URNES

Álvarez de Toledo es compromet a combatre la «xenofòbia» i rearmar el PP

La candidata dels populars per Barcelona assegura que «Catalunya no està condemnada a ser una tribu groga»

«El projecte separatista és un gegantí, monumental, projecte d'estrangeria», afirma

zentauroepp47432185 graf7438  barcelona  20 03 2019   el presidente del pp  pabl190320210530

zentauroepp47432185 graf7438 barcelona 20 03 2019 el presidente del pp pabl190320210530 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cinc dies després d’anunciar la seva candidatura, Cayetana Álvarez de Toledo va aterrar a Barcelona per mostrar el seu aparador de raons per encapçalar la llista dels populars per Barcelona. No va driblar les acusacions de presumir de no parlar català, tampoc va esquivar l’incendiari comentari sobre que el procés és “més greu” que el 23-F. Va negar “haver-se vantat” de no dominar la llengua, va sentenciar que no ha de “demanar permís a ningú per defensar l’Espanya constitucional” i es va reafirmar en la seva polèmica comparació: “Volen fer un cop d’Estat i que sigui políticament correcte. Però liquidar un Estat constitucional és un profund acte de violència”, va proclamar, i va incidir que ningú va demanar indults per Tejero o Milans mentre que Pedro Sánchez “mai” ha tancat la porta a concedir-los als independentistes. 

La soterrada sala d’un cèntric hotel de Barcelona es va quedar petita. Unes 200 persones van aconseguir escoltar els seus dards contra l’independentisme, el Govern, Vox i Inés Arrimadas. N’hi va haver per tothom, tot i que va assegurar que la seva intenció és “eixamplar la base constitucional” perquè “Catalunya no està condemnada a ser una tribu groga”.

El projecte separatista és un gegantí, monumental, projecte d’estrangeria”, va inaugurar, perquè, segons el seu parer, l’independentisme persegueix una “bruta voluntat d’exclusió” i ensenya el “rostre groc de la seva xenofòbia”. Alhora, va blindar Espanya com “una arquitectura solidària” gràcies a una Constitució que va definir com “la pau civil espanyola”.

El seu accent de Buenos Aires i endolcit, no va desdibuixar la seva contundència: “Se’ls ha de dir [als secessionistes] que els seus mètodes són deplorables, com les seves idees. Se’ls ha de preguntar per què no volen viure amb altres espanyols, amb altres catalans. No volen per un sentiment molt fosc que es diu xenofòbia”, va censurar.

Acompanyada pel líder del PP Pablo Casado, el dirigent català Alejandro Fernández i el candidat a l’Alcaldia de Barcelona Josep Bou, va provar de deixar fora de combat els seus contrincants. Va resumir Vox com “una altra forma de desistiment i renúncia” i li va retreure que no defensi la Constitució, i es va distanciar de la líder de l’oposició: “Quan em pregunten en què em diferencio d’ella sempre dic que en només una cosa: jo sí que m’hauria presentat a una investidura”, va etzibar, ovacionada. 

Els seus companys de files no van escatimar floretes: “No conec ningú que hagi sigut capaç d’armar un discurs tan poderós contra el nacional populisme que patim a Catalunya”, es va enorgullir Fernández. “És un honor i un luxe tenir una persona tan brillant i una patriota tan valenta”, va entonar Casado.

Notícies relacionades

El líder del PP no va deixar passar l’ocasió d’exigir Sánchez que actuï contra els llaços grocs i va treure la seva maleta de lleis per a Catalunya: prendre el control dels Mossos amb la llei de seguretat, activar la inspecció educativa contra l’“adoctrinament” a les aules, aplicar la llei d’estabilitat pressupostària per frenar la “malversació de fons públics” i modificar la llei de símbols per prohibir les insígnies que oneja l’independentisme. “El 155 tampoc se l’ha de demonitzar ni sacralitzar”, va postil·lar.

A les primeres files hi havia Dolors Montserrat, desbancada del primer lloc a la llista per Barcelona. Casado va defensar que, com que el seu és un “projecte nacional”, pot figurar sense problemes en qualsevol altre lloc de les paperetes que confecciona i va aprofitar la menció per vanagloriar Cayetana com a líder de la circumscripció barcelonina: “Messi és un crac a qui no demanen parlar català”, va concloure.