REACCIÓ AL JUDICI AL SUPREM

Puigdemont no coneixia el dispositiu per detenir-lo

L'expresident està satisfet amb les declaracions de Trapero, que confirmen la professionalitat i independència dels Mossos, segons el seu entorn

Amplia al Regne d'Espanya la demanda contra el jutge Llarena i demana als jutges belgues que portin el seu cas davant del Tribunal de la UE

zentauroepp47364109 l expresident carles puigdemont durant les declaracions als 190315152129

zentauroepp47364109 l expresident carles puigdemont durant les declaracions als 190315152129 / Natalia Segura

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Carles Puigdemont no tenia ni idea que els Mossos d’Esquadra comptessin amb un dispositiu policial per detenir-lo, tal com va revelar aquest dijous durant el judici del procés el major Josep Lluís Trapero, cosa que confirma, segons l’entorn de l’expresident, la independència d’aquest cos policial i que no seguia ordres del Govern. 

És més, les mateixes fonts asseguren que Puigdemont no se sent traït per les explosives declaracions de dijous, que ha quedat acreditat que en la Junta de Seguretat va quedar explícitament dit que la policia autonòmica havia de complir les ordres dels jutges, i que està content amb les declaracions de Trapero perquè “demostren que va ser professional” i no hi va haver cap intromissió en les decisions policials. Dit d’una altra forma, no hi va haver cap rebel·lió avalada per la policia catalana. “És una fantasia que s’esfondra”, asseguren.

Les mateixes fonts també asseguren que Puigdemont tindrà dret a la immunitat parlamentària si surt escollit eurodiputat a les eleccions de maig, que la immunitat es té des de la proclamació dels resultats, que les eleccions al Parlament Europeu estan regulades per normativa europea i que la legislació espanyola l’ha de complir. “El moment en què la immunitat comença a regir és la proclamació dels resultats. Totes les altres coses són barreres i peatges que ja passarem”, asseguren posant en dubte la legalitat d’un requisit com és jurar o prometre la Constitució.

Demanda contra Llarena i Espanya

Precisament, Puigdemont i la resta de consellers han presentat aquesta setmana la demanda civil contra el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per parcialitat i vulneració dels seus drets fonamentals en la qual han incorporat el Regne d’Espanya, que el setembre passat va sol·licitar personar-se també en la causa. A més, demanen al tribunal belga que ha de dirimir el cas que remeti una pregunta prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE perquè la justícia europea determini si Llarena té immunitat, tal com afirma Espanya que considera que Bèlgica no té jurisdicció, o no la té, com argumenta la defensa de Puigdemont que denuncia una vulneració de drets europeus.

Notícies relacionades

L’equip de juristes de l’expresident considera que els tres jutges belgues que examinen el cas estan obligats a preguntar a la màxima instància europea. El procés, no obstant, serà llarg. La defensa d’Espanya té ara un termini de dos mesos per respondre a totes les al·legacions recollides en la demanda, la vista oral de la qual tindrà lloc, segons els temps que manegen, durant el primer semestre del 2020. Si es confirma que els jutges demanen la intervenció de Luxemburg el procés podria allargar-se fins a finals d’any.

“Si tenim una situació en què un jutge comet una falta i és parcial hi hauria un procés a Bèlgica. Esperem que el jutge reconegui que el jutge Llarena va cometre una falta”, ha explicat aquest divendres l’advocat Christophe Marchand. L’equip que defensa Puigdemont també considera que Espanya “es va disparar un tret al peu” quan va decidir sortir en defensa de Llarena perquè és el que els ha permès ampliar la demanda i que s’examini Llarena no només com a persona, per les polèmiques declaracions d’Oviedo, sinó també les seves actuacions com a jutge.