El PP s'agafa al victimisme per frenar l'embolic sobre immigrants i adopció

Casado afirma que és "fake news" que ell vulgui canviar nadons per papers

El partit intenta frenar la crisi creada al defensar una mesura per a un problema inexistent

pablo-casado-en-ferrol

pablo-casado-en-ferrol

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES

El Partit Popular assegura que mai ha pretès frenar expulsions d’immigrants irregulars, ni retardar processos ja en marxa ni donar-los ‘papers’ a qui no els tingui a canvi que ofereixin els seus fills en adopció a Espanya. Suggereix que tot és una conspiració per perjudicar les seves sigles. I al seu líder. Parlen d’aberració.  De falsa notícia. D’ofensa. El president del PP, Pablo Casado, desafia les organitzacions polítiques, socials i mitjans que l’han criticat a trobar una declaració seva en la qual mantingui el que, al seu entendre, no és cap altra cosa que una "fake news" de la qual es considera víctima.

Però tot apunta que Casado s’ha convertit en una víctima de si mateix o de la seva organització en aquest cas, al permetre que es difongués una mesura suposadament errònia sense desmentir-la durant hores i, a l’intentar aclarir-la, crear encara més confusió i controvèrsia per l’enrevessat de la justificació. Fins al moment no s’ha entregat a la premsa la redacció literal que tindrà aquesta iniciativa ni com a projecte legal ni com a proposta electoral. La primera vegada que es va saber d’aquesta va ser diumenge, quan El Mundo va publicar la següent notícia: "Blindatge a les sensepapers que donin els seus fills en adopció". S’assenyalava allà que el PP volia “blindar” les immigrants en situació il·legal perquè “no siguin expulsades d’Espanya si donen els seus fills en adopció”. No hi va haver desmentit del partit.

Aquest dimecres, Newtral va preguntar pel tema a la formació política per verificar l’assumpte o poder corregir-lo. Va obtenir resposta per escrit. "La proposta es refereix a què en el cas que una dona irregular vulgui donar el seu fill en adopció quedaria blindada, però no seria blindatge per a tota la vida, i no suposaria un motiu d’expulsió. Quan una dona irregular vol donar el seu fill en adopció, revela aquesta situació i s’exposa que s’activin els mecanismes que la llei contempla davant d’aquesta situació irregular. Doncs bé, aquest fet no activaria l’expulsió. A més que disfrutaria de tota la protecció i garanties en igualtat de condicions que les dones que viuen en situació regular a Espanya". Així es va intentar explicar des de l’oficina de comunicació del PP però, unes hores després, això tampoc era vàlid ja davant l’onada d’indignació que creixia en l’opinió pública. La paraula "blindatge" començava a convertir-se en tabú a les files populars.

La "barbaritat" i la política tercermundista

Va arribar llavors un comunicat oficial. "És fals que el PP proposi no expulsar dones en situació irregular a canvi que entreguin en adopció. Això és, literalment, una barbaritat [...]", es recalcava. Es va entregar a més una nota en la qual es tracta d’explicar com funciona el protocol a la Comunitat de Madrid per a aquests casos, en què suposadament s’inspira Casado per defensar la seva iniciativa. Però ni rastre del text que els populars estan elaborant amb forma de llei o del programa electoral en aquesta matèria.

Notícies relacionades

Ja aquest dijous, després que la bola crítica continués creixent, Casado va optar per sortir a la palestra a Valladolid. Lluny de reconèixer un error almenys de gestió o de comunicació, va tirar de victimisme. Segons el seu parer tot és una 'fake news' nascuda per perjudicar-lo. A la tarda ho va rematar amb més polèmica. "Suposadament el PP volia intercanviar nadons per papers... és una aberració tan escandalosa que jo crec que no l’hi atribuiria ni a un polític del tercer món".

¿On hi ha el problema?

 Si és difícil de digerir en les formes, el fons també té la seva dificultat. Els populars afirmen que només intenten aprofitar la Llei de Maternitat que pretenen impulsar si governen per, entre altres coses, garantir a immigrants irregulars que si volen entregar un fill en adopció no han de témer l’obertura d’expedient d’expulsió. Ningú els preguntarà la seva situació. Això vol dir que se’ls garanteix la confidencialitat de les dades en el procés d’adopció. ... una cosa que ja hi ha a Espanya. El PP ho admet, però matisa que pretén donar-li rang de llei estatal al tema per evitar que algunes comunitats puguin saltar-se aquesta manera de fer. Quan se’ls pregunta en quines autonomies hi ha aquest risc, no hi ha resposta. Quan se’ls pregunta quants casos d’expulsades coneixen en un procés d’adopció, tampoc. Segurament Casado és víctima d’haver creat un hipotètic problema on, almenys de moment, les dades indiquen que realment no n’hi ha.