PROCÉS JUDICIAL

Resum del judici del procés, dia a dia

La segona setmana del judici prosseguirà amb les declaracions dels acusats

rull

rull

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

El Tribunal Suprem va iniciar dimarts 12 la primera sessió del judici del procés contra els 12 polítics i líders independentistes de Catalunya acusats de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència per la convocatòria del referèndum il·legal de l’1-O i la declaració de la DUI.

Dimarts 19 de febrer

L’exconseller de Presidència Jordi Turull ha qualificat la declaració unilateral d’independència (DUI) com una "expressió de voluntat política" com a conseqüència d’un referèndum, declarat il·legal, que el Govern va intentar "fins a l’últim minut" que "fos pactat" amb l’Executiu central.

Turull ha respost durant més de tres hores i en castellà a les preguntes del fiscal Jaime Moreno, a qui ha acusat de defensar un relat entorn de la violència que "no té sentit" i és "delirant", ja que els ciutadans de Catalunya són "pacífics", al contrari que la Policia i la Guàrdia Civil, l’actuació dels quals l’1-O va ser "desproporcionada, no el següent".

Posteriorment, l’exconseller català d’Afers Exteriors Raül Romeva ha defensat que la concentració del 20 de setembre de 2017 davant la Conselleria d’Economia no va ser "un alçament" i que "les úniques armes que hi va haver van ser les de la Guàrdia Civil".

Romeva, que ha admès que no va ser estar a Barcelona aquell dia al trobar-se a Madrid, ha ressaltat que va veure els esdeveniments que es van produir "amb gran sorpresa", ja que tot va començar per uns registres judicials per la investigació d’alguna cosa, el referèndum, que ell no considera delicte.

Dijous 14 de febrer

La tercera sessió d’aquest judici ha tingut com a protagonistes dos dels acusats, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, que han sigut els primers a declarar. Junqueras, que ha començat a les 10 del matí, ha protagonitzat un al·legat polític en defensa del diàleg per aconseguir la independència, al presentar-se davant de la sala com "un pres polític" jutjat per les seves idees però evitant el cara a cara amb la Fiscalia i sense donar comptes sobre la Declaració Unilateral d’Independència (DUI).

La declaració més esperada del judici del procés s’ha limitat a una hora i mitja de respostes polítiques al seu advocat després de renunciar a afrontar l’interrogatori de les acusacions, "convençut" que és un procés "polític" en el qual ni ell ni els seus companys del banc dels acusats van cometre cap delicte.

Joaquim Forn, per la seva banda, ha vertebrat el seu relat en dues premisses fonamentals. Una, que "els Mossos sempre van complir la llei" i dues, que "no van rebre mai instruccions polítiques" ni d’ell ni de Carles Puigdemont, "per incomplir amb la seva funció de policia judicial" i executar les ordres de la Fiscalia i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per impedir l’1-O.

Fent pinya cap a l’actuació de la policia autonòmica, Forn ha negat la seva "inactivitat" per evitar la votació i ha assegurat que "cap acte dels Mossos va ser contrari a la Constitució, ni el 20-S ni l’1-O."

Dimecres 13 de febrer

Aquest dimecres, durant la segona jornada de judici, la Fiscalia, l’acusació popular (Vox) i l’advocat de l’Estat han contestat a les al·legacions dels advocats defensors en relació amb la vulneració dels drets fonamentals. Els fiscals de Sala del Suprem Javier Zaragoza i Fidel Cadena s’havien preparat a consciència la seva intervenció en el judici del procés, i en tons molt diferents, però igual de contundents, van anar desgranant, com si donessin titulars periodístics, els seus arguments per negar les vulneracions de drets al·legades per les defenses.

Durant aquesta sessió, el representant de Vox va demanar que es prohibís a Jordi Sànchez portar el llaç groc. Marchena, per la seva banda, va decidir permetre’ls i no va posar cap obstacle als acusats perquè portin el llaç groc. A més, aquest dimecres s’ha conegut que el judici als impulsors del referèndum de l’1-O pot ser que s’encavalqui amb la imminent convocatòria d’eleccions generals que va anunciar Pedro Sánchez a l’acabar el debat dels Pressupostos Generals de l’Estat. 

Dimarts 12 de febrer

Notícies relacionades

El judici del procés ha ha començat aquest dimarts al Suprem amb dures crítiques de les defenses dels acusats al tribunal, al qual van retreure "falta d’imparcialitat", la vulneració sistemàtica de drets fonamentals i obrir una "causa general" contra l’independentisme "des del costat fosc del dret penal".

La primera jornada va estar monopolitzada per l’exposició de les qüestions prèvies, més polítiques que jurídiques, de les 12 defenses i que va deixar la fotografia històrica de la meitat d’un govern autonòmic assegut al banc dels acusats, juntament amb la que va ser la més alta representant del Parlament i els dos líders socials més importants del sobiranisme.