Sánchez fia la victòria que la campanya trenqui el bloqueig de les enquestes

El president apel·la que l'«Espanya justa» surti de l'abstenció per «no tornar 40 anys enrere»

El PSOE dona per esgotada la volta de votants de Podem i busca persuadir els moderats

MÿRIDA. 17 DE FEBRERO DEL 2019. Pedro Sánchez, en el acto de clausura de la Conferencia Autonómica del PSOE de Extremadura. FOTO DE DIEGO CASILLAS / EUROPA PRESS

MÿRIDA. 17 DE FEBRERO DEL 2019. Pedro Sánchez, en el acto de clausura de la Conferencia Autonómica del PSOE de Extremadura. FOTO DE DIEGO CASILLAS / EUROPA PRESS / Diego Casillas (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Gemma Robles

Pedro Sánchez fia la sort a la campanya electoral. Les enquestes publicades aquest cap de setmana certifiquen com a resultat més probable el que la majoria d’analistes ja va preveure: un empat entre la suma de les esquerres i de les dretes que portaria al bloqueig i a la repetició dels comicis a la tardor. El president del Govern creu que té temps de revertir aquestes estimacions si desplega una contesa eficaç que tregui de la letargia abstencionista a l’electorat.

Admeten a la Moncloa que no els val a activar el votant que es percep comd’esquerres, sinó que per trencar el bloqueig han de seduir, també, elsestrats moderatdespolititzats que només acudiran a les urnes si perceben un amenaça real contra l’ordre conquerit. Hi pugnaran amb Ciutadans.

No cal dir que al ‘war room’ de Sánchez donen per fet que ja han recuperat el gruix dels qui es van escapar a Podem el 2015 i 2016, informa Juan Ruiz Sierra. Ara apunten a l’elector moderat: el que pot percebre l’aliança PP-Ciutadans-Vox com una involució. Aquest risc només arrelarà, creuen, amb una campanya ben armada que davant dos pols antagònics. El del’“Espanya justa” que busca progrés social davant els que volen un país “de fa 40 anys”.Aquesta por es teixeix lligant Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal a la mateixa nau.

¿La campanya pot instal·lar aquest relat? En el teòric sí, a la pràctica dependrà del l’eficàcia electoral que desplegui el PSOE i plantejament dels adversaris.

Crida a la transversalitat

En tot cas, la carrera ha començat ja. Sánchez va insistir al seu míting a Mèrida aquest diumenge en la necessitat d’activar els qui podrien quedar-se a casa el 28-A. “Si no hi ha mobilització el 28 d’abril, l’abstenció pot fer que el nostre país torni 40 anys enrere”,va dir, per cridar, no ja a l’electorat d’esquerres, sinó a la transversalitat: “Hem d’apel·lar l’Espanya moderada, assenyada, justa que vol progressar i no retrocedir”.

Amb aquesta estratègia electoral ja en marxa la Moncloa prefereix no valorar les enquestes publicades després de conèixer-se la data del 28-A, com la del Gabinet d’Estudis d’Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, que dona al PSOE una majoria àmplia però improductiva, ja que no suma els 176 escons màgics.

“La sensació és bona, és clar, però el PSOE és un partit acostumat a prendre les enquestes com a ofici, les analitza més que les valora”, indiquen fonts governamentals. En el gabinet presidencial fa mesos que estudien tant els sondejos propis com els publicats pels mitjans de comunicació.

Campanya determinant

El resultat no és triomfalista però sí que creuen que hi ha marge per al’“esperança”  si desenvolupen una campanya solvent i aconsegueixen persuadir els moderats. Recorden fonts properes a Sánchez que les eleccions a Andalusia van demostrar que les conteses electorals ara mouen més vot i són determinants. De fet, en l’anàlisi que la Moncloa va fer de la pèrdua de la Junta s’assenyala com errors principals l’elecció de la data i el tipus de campanya, de to baix, en què es donaven per descomptades la victòria i una mobilització que no van arribar, mentre Vox va amarrar el gruix del seu electorat 10 dies abans de les urnes.  

Notícies relacionades

Des d’aquesta anàlisi, Sánchez ha trepitjat l’accelerador el cap de setmana, amb mítings a Sevilla i Mèrida. Arrenca la campanya amb un programa electoral pràcticament definitiu: les mesures incloses als Pressupostos i les que PP i Cs li van bloquejar al Congrés gràcies a la seva majoria a la Mesa.

En aquestes primeres setmanes es barrejaran actes de partit, com el viatge al sud de França per homenatjar els republicans exiliats, amb activitat parlamentària. Aquest dimecres tres dels quatre grans candidats –Pablo Iglesias continua de baixa de paternitat– es trobaran a la sessió de control del Congrés, el primer cara a cara després que el president anunciés la convocatòria electoral.  Serà el penúltim ple abans que les Corts quedin dissoltes per la convocatòria d’eleccions, el 5 de març.