REVISIÓ AL JUDICI

¿Pot suspendre's un judici durant una campanya electoral?

zentauroepp46933722 reuters tv190212103322

zentauroepp46933722 reuters tv190212103322 / REUTERS TV

2
Es llegeix en minuts
Jordi Nieva-Fenoll
Jordi Nieva-Fenoll

Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona. Analista d'Agenda Pública

ver +

Durant la celebració del judici de l’1-O, i especialment en les sessions inicials, en un procés que suscita l’atenció mediàtica que provocarà aquest, es produiran tota mena d’especulacions cada vegada que sorgeixi un dubte tècnic dels molts que solen aparèixer en qualsevol procés. Aquests dubtes es resolen a la pràctica amb paciència, sentit comú i aplicació d’"usos forenses". Aquests usos són el que els tribunals acostumen a fer quan sorgeix un problema no resolt per la llei i cal posar-li a la qüestió una mica d’imaginació. És convenient no abusar d’aquests usos, precisament perquè no són lleis i poden ser diferents en cada tribunal, cosa que propicia que cada jutge vagi pel seu compte i la justícia acabi sent un conjunt de taifes.

En els últims dies s’ha dit que sent el procés previsiblement llarg, és possible que coincideixi amb períodes electorals. En aquest cas, tenint aquest procés una repercussió política per desgràcia inevitable, podria ser convenient suspendre'l durant les campanyes electorals, a fi que el que pugui passar a la sala no influeixi en el votant.

La llei d’enjudiciament criminal no preveu una causa de suspensió semblant enlloc. No obstant, els tribunals suspenen els processos per motius absolutament lògics, sobretot per la necessitat que el tribunal, que no només coneix d’aquest cas, atengui també la resta de processos que té pendents. Per això no se solen consumir tots els dies de la setmana en la celebració d’un sol procés.

Causes de suspensió

Però, com deia, tot i que la llei estableix algunes causes de suspensió, en cap es diu res semblant al fet que durant la baralla d’una campanya electoral es pugui suspendre un procés. Encara més, el que diu la llei és que els processos se celebren en sessions consecutives, sense que es puguin suspendre, ni per les causes legalment establertes, durant un "temps massa llarg", tot i que no concreta cap paràmetre sobre això. Només la llei del jurat al seu article 47 concreta un termini de cinc dies al qual es podria anar analògicament. Si se sobrepassa, cal anul·lar el procés oral celebrat i tornar a començar.

Notícies relacionades

La raó de no permetre suspensions és fonamentalment que el tribunal no perdi memòria de la prova presenciada a l’hora de dictar sentència. Ara bé, tenint present que el procés es demorarà més dels 15 dies que dura una campanya electoral i que, per tant, algunes de les seves actuacions seran tingudes en compte pel tribunal en la sentència quan hagin passat molt més de 15 dies, cal convenir que es tracta de normes fora d’època, ja que al segle XIX els processos solien durar molt menys temps que alguns d’avui dia.

Per això, no tindrà res de particular que el tribunal decideixi paralitzar el judici uns dies durant les campanyes. Però cal recordar que es tractarà d’un ús forense contra el que diu la llei. Per tant, algun dia caldrà reformar la llei.