'CAS ERIAL'

Zaplana rep l'alta a l'hospital i a partir d'ara serà tractat al seu domicili

La jutge del 'cas Erial' el va deixar en llibertat provisional dijous després de bloquejar-li 6,3 milions d'euros a Suïssa que ell nega que siguin seus

Durant els nou mesos que ha estat empresonat, una intensa campanya mediàtica ha demanat la seva llibertat pel seu delicat estat de salut

abertran41610890 valencia 15 1 2018  pol tica  eduardo zaplana  el expresiden180522090953

abertran41610890 valencia 15 1 2018 pol tica eduardo zaplana el expresiden180522090953 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

L’exministre Eduardo Zaplana ha rebut aquest matí l’alta de l’Hospital La Fe de València, on estava ingressat des del passat 18 de desembre i, a partir d’ara, serà atès per la unitat d’hospitalització a domicili.

Després de sortir del centre hospitalari, l’expresident de la Generalitat amb el Partit Popular s’ha dirigit a la Ciutat de la Justícia per firmar al jutjat, com haurà de fer a partir d’ara setmanalment. Una altra de les mesures cautelars que se li han imposat ésl’entrega del passaport i la prohibició de sortir d’Espanya.

La jutge que instrueix el ‘cas Erial’ va acordar dijous passat la llibertat provisional per a Zaplana, que va entrar a la presó de Picassent el 24 de maig del 2018 com a investigat per, entre altres delictes, suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació, tot i que ha estat hospitalitzat des de mitjans de desembre a causa de la leucèmia de la qual va ser operat fa tres anys i les seqüeles que encara pateix.

Al cap de poques setmanes del seu ingrés a la presó, on mai va arribar a estar en una cel·la, ja que va anar directament a la infermeria, es va iniciar una important campanya mediàtica per sol·licitar la seva posada en llibertat pel suposat risc vital que corria, i va rebre el suport de polítics del PP però també de Ciutadans, del PSOE, Podem i Compromís.

La decisió d’acabar amb la presó provisional sense fiança no s’ha degut al seu estat de salut, sinó que s’ha aconseguit bloquejar un compte a Suïssa amb 6,3 milions d’euros, que la titular del jutjat atribueix en un 90% a Zaplana i que tindria el seu origen, presumptament, a les comissions que hauria cobrat per adjudicacions en la seva etapa el capdavant de la Generalitat valenciana.

En la interlocutòria de dijous passat, la jutge María Isabel Rodríguez, que va denunciar fortes pressions per posar en llibertat el polític murcià, es va defensar dels atacs rebuts. "¿Quin risc per a la seva salut suposa l’axioma d’estar privat de llibertat quan tots els mitjans que té en la sanitat pública se’ls estan aplicant sense cap límit estant des del 18 de desembre fins ara a l’habitació de l’hospital?", es preguntava.

Notícies relacionades

El ‘cas Erial’ estudia el cobrament de possibles comissions irregulars a través de testaferros per diverses adjudicacions de plantes d’ITV i del Pla Eòlic. En un comunicat emès el mateix dia en què es va decretar la seva llibertat, Zaplana va negar que els diners fossin seus, que tingués comptes a l’estranger i que hagués cobrat comissions.

"En els diferents càrrecs públics que he tingut l’honor d’exercir mentre vaig em vaig dedicar a la política, probablement vaig cometre errors, però puc assegurar que mai vaig cobrar ni un euro en suborns o comissions il·legals [...] Desitjo aclarir també que no tinc ni he tingut cap compte a Suïssa ni a cap altre país fora d’Espanya, ni al meu nom ni al de tercers", assegurava.