Casado posa fre amb l'avortament davant les diferents "sensibilitats" del PP

La direcció del partit es mostra partidària d'esperar la resolució del recurs davant el TC

El líder dels populars va defensar la setmana passada la tornada a la llei del 1985

GRAF1962  VITORIA  23 12 2018 - El presidente del PP  Pablo Casado  durante el mitin de presentacion de candidatos de su partido a las elecciones locales y forales celebrado hoy en Vitoria  EFE David Aguilar

GRAF1962 VITORIA 23 12 2018 - El presidente del PP Pablo Casado durante el mitin de presentacion de candidatos de su partido a las elecciones locales y forales celebrado hoy en Vitoria EFE David Aguilar / David Aguilar (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

Pablo Casado va anunciar la setmana passada que és partidari de derogar l’actual llei de l’avortament de terminis, del 2010, i tornar a la de supòsits, del 1985. No obstant, no presentarà cap iniciativa al Congrés per mostrar el seu desacord i intentar canviar-la i està disposat a esperar a conèixer la resolució del Tribunal Constitucional sobre aquesta norma, perquè Mariano Rajoy la va recórrer fa nou anys.

Així, l’actual president dels populars posa fre en un assumpte discutit per al seu propi partit i clau per a l’esquerra, sobretot quan falta menys d’un mes per al 8-M, Dia Internacional de la Dona. L’encarregada d’anunciar-ho va ser Marta González, vicesecretària de Comunicació dels conservadors. "És cert que en el PP, en el tema de l’avortament, coincideixen moltes sensibilitats diferents, des de les persones que són absolutament contràries, gairebé en cap supòsit, i d’altres, en canvi, que consideren que les dones han de ser escoltades i que, al final, les seves necessitats i la seva situació personal ha de ser tinguda en compte", va afirmar González.

La llei del 1985 va despenalitzar l’avortament en els supòsits de violació, risc per a la salut física i psíquica de la mare i malformació del fetus, mentre que la del2010, en vigor, permet l’avortament lliure en les 14 primeres setmanes de gestació.

Defensa de la "vida"

Casado ja va deixar clar durant la campanya de les primàries a les quals es va presentar per liderar el PP que preferia la norma de Felipe González, però aquests mesos ha evitat abordar aquesta reforma malgrat la pressió de Vox per la dreta. En la convenció nacional del gener, suposadament la del 'rearmament ideològic', va fer una defensa de la "vida" i va esquivar la paraula ‘avortament’. Fonts del seu equip van dir, aquell diumenge en la cimera dels populars, que Casado no tenia en ment intentar modificar la norma, una cosa molt difícil amb l’actual repartiment d’escons al Congrés, i el tema es va oblidar fins a la setmana passada, quan va vincular la interrupció de l’embaràs amb les pensions. “Crec que hem de fer una anàlisi de quina societat estem construint i, sobretot, que això a l’esquerra li surt molt malament, si volem finançar les pensions i la salut hem de pensar com tenir més nens i no com els avortem", va afirmar en una entrevista amb l’Agència Efe.

Notícies relacionades

La responsable d’Igualtat de la Xunta de Galícia, Susana López Abella, va discrepar de l’opinió del president del PP i va afirmar que l’actual marc és l’"adequat". Tampoc es va sentir còmoda la vicesecretària d’Estudis, Andrea Levy, que va declarar que ella considera que "el és assenyat" seria esperar que el Tribunal Constitucional decideixi sobre aquest assumpte.

Més ajuda per a les mares amb problemes econòmics

En roda de premsa, Marta González va remarcar que Casado ha mostrat "en diverses ocasions la seva preferència" pel model de supòsits davant el de terminis i, tot seguit, va apuntar (llegint unes anotacions que portava escrites) que "en el que sí que coincideix la totalitat" del partit és "en la necessitat d’evitar tant sí com no que sigui una situació de vulnerabilitat o de dificultat en l’àmbit laboral o econòmic" la que doni lloc a un avortament. En aquest sentit, va destacar que en el PP estan "totalment d’acord" en la necessitat de recolzar les dones que decideixin ser mares, perquè l’embaràs "mai suposi un problema en cap camp", ja sigui laboral, social o educatiu. Fonts de l’equip de Casado van afegir després que el líder dels populars és partidari d’augmentar els diners que reben les associacions que es dediquen a ajudar mares en exclusió social i mares joves.