FÒRUM MUNDIAL

Sánchez viatja avui a Davos per defensar la solidesa de l'economia espanyola

Té previstes trobades amb directius de grans tecnològiques, com Facebook, IBM, Microsoft, Amazon Web Services, Booking i Arcelor Mittal

És el primer president que va a aquesta trobada de líders des que el 2010 ho va fer Zapatero

zentauroepp46661316 pedro sanchez190123093225

zentauroepp46661316 pedro sanchez190123093225 / ANGEL DIAZ

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, viatja aquest dimecres al Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Davos (Suïssa) per remarcar la "fortalesa i solidesa" de l’economia espanyola en un moment d’incertesa i mantenir reunions amb presidents i consellers delegats de grans empreses, segons han informat fonts de l’Executiu.

Es tracta del número dos de Microsoft, Satya Nadella; el president i conseller delegatd’Arcelor Mittal, Lakshmi Mittal; la consellera delegada de Booking.com, Gillian Tans; la de Facebook, Sheryl Sandberg; el director executiud’Amazon Web Services, Andy Jassy, i la presidenta mundiald’IBM, Ginni Rometty.

Segons les fonts, Sánchez ha rebut més de 60 peticions de trobades bilaterals a Davos. Finalment ha optat per no concertar reunions amb responsables polítics, amb qui pot trobar-se en altres fòrums, sinó amb grans empreses, majoritàriament tecnològiques i que tenen interès a expandir-se a Espanya –diuen que en algun cas hi ha inversions importants en joc– i en conèixer els plans del Govern.

Intervenció davant del plenari

Sánchez arribarà a Davos aquesta tarda i les seves primeres activitats seran les reunions amb el número dos de Microsoft i amb el president de Mittal. A les 18 hores està prevista la seva intervenció davant del plenari, un esdeveniment que, a diferència de la majoria dels que se celebren a Davos, és públic. A última hora es veurà amb la consellera delegada de Booking.com.

En la seva intervenció davant del plenari, Sánchez se centrarà a defensar que l’economia ha d’estar al servei de les persones, i no de si mateixa. Així, hi haurà al·lusions a la crisi econòmica, al’auge del populisme i del nacionalisme econòmic, a l’augment de la desigualtat i al creixement econòmic, que, segons el seu parer, és més feble del que hauria de ser si s’enfoqués en les persones.

Dijous al matí tindran lloc les reunions amb la consellera delegada de Facebook, el director executiu d’Amazon Web Services i la presidenta d’IBM. Després, es reunirà amb el president de la Confederació Suïssa, Ueli Maurer, l’únic responsable polític amb qui es reunirà.

Dinar de líders

Després participarà en un dinar de líders a porta tancada sobre ‘El món en l’era de la globalització 4.0’ i, tot i que encara està en preparació, possiblement en alguna trobada sobre el futur de la UE.

A la Moncloa asseguren que hi ha molt interès per conèixer la visió de futur d’un líder europeista i socialdemòcrata d’un país gran de la UE. Sánchez participarà també en un dinar de líders a porta tancada sobre ‘El món en l’era de la globalització 4.0’ i, tot i que encara està en preparació, possiblement en alguna trobada sobre el futur de la UE.

Aquesta serà la primera vegada que un president del Govern espanyol viatja a Davos des de l’any 2010 –l’any passat ho va fer el Rei–. L’últim a fer-ho va ser José Luis Rodríguez Zapatero, en un moment en què l’economia espanyola estava en recessió i s’acostava a la pitjor fase de la crisi, i va haver de defensar-la de multitud de crítiques en un fòrum en què, a més, va estar amb el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, el país del qual estava ja en plena crisi.

Ara, en el Govern són conscients que el món viu un moment polític i econòmic delicat però insisteixen que Sánchez, que podrà remarcar la solidesa de l’economia, vol ser part de les solucions.

Els objectius del viatge

Així, el viatge té diversos objectius: participar en un fòrum que la Moncloa considera "indispensable" per gestionar la globalització, per buscar "lideratges cooperatius" i, alhora, per traslladar la fortalesa i la solidesa de l’economia espanyola en una "caixa de màxima ressonància". Tot això, afegeixen, en interès dels espanyols, perquè considera que perquè als espanyols els vagi bé dins del país s’han de fer les coses bé a fora.

Notícies relacionades

El discurs de Sánchez davant del plenari serà en el format "intervenció especial", que va ser el reservat a Bolsonaro aquest dimarts i, dimecres, als primers ministres del Japó, Shinzo Abe; Alemanya, Angela Merkel, i Itàlia, Giuseppe Conte; així com al vicepresident xinès, Wang Qishan, i al secretari general de l’ONU, António Guterres.

Entre els 3.000 assistents al fòrum hi ha també previstos els presidents de Colòmbia, Equador, Costa Rica, Paraguai, Uganda, Nova Zelanda i Sud-àfrica; l’alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet; el comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, i el príncep Guillem d’Anglaterra.