Joaquim Forn anuncia la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona

"Hi tinc dret. No fer-ho seria acceptar les raons dels que han construït artificialment la narrativa que em manté a la presó", afirma l'exconseller

forn

forn / FERRAN SENDRA

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’exconseller d’Interior i ex primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, actualment en presó preventiva a la presó de Lledoners per la causa contra l’1-O, ha anunciat la seva candidatura a l’alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. EL PERIÓDICO ja va avançar l’octubre passat la predisposició de Forn a encapçalar la llista del PDECat.

Forn ha anunciat aquest pas endavant a través d’una carta que ha fet pública a les 08.00 hores d’aquest dimecres a través del seu compte oficial de Twitter.

En la missiva, Forn explica la seva voluntat d’encapçalar una candidatura "integradora i transversal" per "liderar un projecte de transformació de la ciutat" perquè, afirma, té Barcelona "al cap i el cor".

Sortint al pas ja de les crítiques que se li acosten per la seva situació judicialManuel Valls ja va afirmar que la candidatura de Forn seria "una provocació"–, Forn afirma: "Em presento perquè hi tinc dret. No fer-ho seria acceptar les raons dels que han construït artificialment la narrativa que em manté a la presó". I afegeix: "Soc innocent i em sento lliure. No accepto que per estar tancat no pugui posar en marxa el projecte de transformació que tinc per a Barcelona".

L’exconseller ha avançat que compta en el seu projecte amb Neus Munté, "compromesa amb la ciutat, coneixedora de la seva realitat i experimentada en la gestió pública". Munté va guanyar les primàries del PDECat . Tot i que, de fet, de seguida va quedar clar de forma oficiosa que estava més aviat destinada a ocupar la segona o la tercera plaça d’una candidatura conjunta entre els exconvergents del PDECat i els exconvergents de la Crida de Carles Puigdemont. 

Munté ha celebrat la decisió de Forn en un missatge a Twitter. 

També ho ha fet el president del PDECat, David Bonvehí:

Artadi i la llista sense ERC

Més enllà de confirmar la seva candidatura, Forn deixa obertes un parell d’incògnites rellevants que han de ser aclarides i que estan relacionades amb les aliances d’abans i de després de les eleccions. La primera és com s’estructura la candidatura que el PDECat ha d’acordar amb Puigdemont, amb la possibilitat que la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadiacompanyi Forn com a número dos per convertir-se a la pràctica en la cap de files del grup en l’ajuntament si l’alcaldable formal no pot exercir per la seva situació judicial.

La inclusió d’Artadi suposaria afegir el segell de Puigdemont a la candidatura, tot i que quedaria una peça solta, també vinculada a l’expresident: la figura de Ferran Mascarell. El delegat del Govern a Madrid va aparèixer com una carta que podia jugar Puigdemont, tot i que a hores d’ara no és clar si vol presentar-se sota el paraigua de la Crida o si cavalca en solitari. Aquest mateix dimarts, Mascarell va confirmar que continua tenint intenció de presentar-se, sigui en solitari o en companyia d’altres.

Mascarell representava una carta electoral amb un valor especial perquè unir la vinculació a l’independentisme amb el passat com a exconseller de Pasqual Maragall a la Generalitat i de regidor a la Barcelona, així com de responsable cultural destacat en causes diverses sota el mandat de l’alcalde olímpic. Però la designació d’Ernest Maragall com a alcaldable d’ERC li va fer perdre cotització: el republicà té les mateixes virtuts, però més concretades.

Col·laboració postelectoral amb Maragall

Hores abans que Forn confirmés que serà alcaldable,es va reunir amb Maragall a la presó de Lledoners. La sintonia entre tots dos va ser màxima, sense que això suposi cap canvi sobre la determinació d’ERC a presentar-se en solitari a Barcelona. Maragall va anunciar després de la trobada que es provava de parlar de la "unitat d’acció sobiranista" a l’ajuntament després de les municipals, una vegada s’iniciï el pròxim mandat. Dies enrere ja va definir la seva proposta, que els independentistes vagin de la mà, però després de les eleccions i no necessàriament en tots els temes.

Partint de la base que el pròxim govern de Barcelona estarà integrat per dos o més grups, i tot i que es dona per fet que ERC se sentiria més còmoda pactant amb el d’Ada Colau, i ‘matant’ així d’una vegada el 'pare convergent’, un bon resultat de la llista de Forn podria portar Maragall a un acord amb els exconvergents. Això sense tenir en compte la hipòtesi, que les enquestes no avalen, que Forn pugui quedar per davant.

En qualsevol cas, Maragall ha saludat, aquest dimecres, l’anunci de l’exconseller d’Interior:

Notícies relacionades

L’alcaldable republicà també ha al·ludit a la trobada de Lledoners i les diferències entre la llista d’ERC i la del PDECat i la Crida.

També Colau ha comentat l’anunci de Forn. Ha defensat que pugui presentar-s’hi i ha criticat que sigui a la presó: "No vull que els meus adversaris siguin a la presó i faré tot el que pugui perquè es respectin els seus drets polítics. Tenim models de ciutat diferents, però els hem de poder debatre en igualtat de condicions".