MEMÒRIA HISTÒRICA

Calvo demana a l'Església que compleixi la seva "paraula" amb l'exhumació de Franco

La vicepresidenta acusa la família del dictador d'optar per una "via d'obstrucció constant" i assegura que el procés administratiu està en el "tram final"

calvo-franco / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha recordat en una entrevista amb l’agència Efe el "compromís" de l’Església catòlicad’autoritzar l’exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i l’ha instat a "complir ara la paraula donada".

"L’Església va adquirir un compromís que es va fer públic, fins i tot en una nota de premsa, d’autoritzar l’exhumació de les restes. Pensem que ho ha de complir, que aquesta és la seva obligació, complir ara la paraula donada de manera pública i expressa", ha assegurat.

La vicepresidenta ha fet aquesta afirmació després que el prior de l’abadia benedictina del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, rebutgés facilitar l’accés a l’Executiu per a l’exhumació del dictador fins que no s’esgoti la via judicial, ja que no hi ha acord amb la família de Franco.

"Que compleixin la paraula donada"

Així, ha dit que l’Església –tant en la reunió que va mantenir ella amb el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolín, com amb la Conferència Episcopal– va assegurar que "no hi haurà cap obstacle que el Govern compleixi la llei per exhumar les restes de Franco".

"Ho han dit públicament. Doncs bé, es tracta que compleixin la paraula donada en la col·laboració en el compliment d’una llei de l’Estat espanyol, ni més ni menys", ha afegit.

Calvo ha assenyalat que el procés d’exhumació de Franco de la basílica benedictina del Valle de los Caídos, on està enterrat, està "en el tram final del procediment administratiu".

"Comprenc que per a molta gent hi ha expectatives, fins i tot, evidentment, pressa, però estem en un Estat de dret, i estem en la tessitura de traslladar unes restes humanes, cosa que requereix un rigor garantista particularment important", ha explicat.

"Obstrucció constant" de la família

La vicepresidenta ha lamentat que la família de Franco hagi "optat" per una "via d’obstrucció constant en els drets legítims que exerceix" i ha considerat que "hauria siguit potser molt més idoni que s’hagués fet càrrec del seu familiar sense aquesta via", tot i que "estan en el seu dret".

Notícies relacionades

"El Govern ha de complir una llei, el que està fent és complir la llei de memòria històrica, ho hem de fer per aquesta via de protecció dels drets de tothom, en aquest cas, també dels que té la família", ha afegit Calvo.

Ha reconegut que s’estan allargant els temps, tot i que ha insistit que "no hi ha cap canvi de posició perquè el Govern acabarà amb el seu procediment d’exhumació de les restes de Franco".