Operació Kitchen

El Govern desclassifica més material de l'espionatge de Villarejo a Bárcenas

Es remetrà tot a De la Mata, pendent encara de l'informe detallat que va reclamar al novembre

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016171227134054

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016171227134054 / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Consell de Ministres té previst desclassificar aquest divendres més material trobat als arxius del Ministeri de l’Interior que presumptament acredita que l’excomissari empresonat José Manuel Villarejo va fer ús de fons reservats per mirar de sostreure documentació sensible del PP que guardava l’extresorer popular Luis Bárcenas.

La documentació trobada està relacionada amb el pagament de fons reservats en l’etapa de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l’Interior i la captació de confidents del’operació Kitchen, segons informen fonts governamentals. Una vegada desclassificada, serà remesa al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga la caixa B del PP i que va reclamar el 16 de novembre un informeinforme a la Secretaria d’Estat de Seguretat que encara no ha rebut.

El 7 de desembre passat, el Consell de Ministres va desclassificar una primera remesa de rebuts trobats als arxius del Ministeri de l’Interior corresponents a l’etapa de Jorge Fernández Díaz, quan presumptament es va muntar un operatiu al marge dels tribunals per robar la documentació captant com a confident, entre d’altres,Sergio Ríos, el xòfer de Luis Bárcenas.

Elaboració d’un nou informe

Amb aquell material es va elaborar un informe que es va remetre al jutge de reforç Diego de Egea. Aquest divendres, el Consell de Ministres torna a desclassificar aquest mateix material i, a més, altres documents trobats als seus arxius. Amb tot això s’elaborarà un nou informe per respondre a la demanda del jutge de la Mata, instructor del cas dels 'papers de Bárcenas'.

D’aquestes novetats trobades en els últims dies també es donarà compte al jutge Manuel García Castellón, titular del Jutjat Central número 6 de l’Audiència Nacional, i que ja ha assumit la investigació desencadenant del’operació Tàndem. En l’esmentada operació, en origen instruïda per Diego de Egea, es va detenir l’excomissari Villarejo el novembre del 2017 i es va intervenir un ingent material, majoritàriament xifrat.

El5 de desembrepassat, De la Mata va tornar a recollir "de manera immediata" tota la informació disponible de l’operació per sostreure documentació a Bárcenas durant els anys 2013 i 2014.

Una vegada més, el jutge va insistir que vol conèixer "les identitats de totes les persones que hi hagin participat i la dels seus últims responsables, amb expressió de les seves tasques i responsabilitats." L’informe, deia, "haurà d’anar acompanyat de tota la documentació generada i/o obtinguda durant el seu desenvolupament".

Declaracions a la seu judicial

García Castellón ha prohibit aquest dimecres que abandonin el territori nacionalterritori nacional tant el comissari Andrés Gómez Gordo, pròxim a María Dolores de Cospedal, com el xòfer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, Sergio Ríos, després de sentir les declaracions que tots dos han fet en relació amb l’operació Kitchen.

Notícies relacionades

Aquest dijous s’esperen més declaracions en el marc de la peça separada del 'cas Tàndem’, ja que han sigut citats davant del jutge tant Villarejo, que és a la madrilenya presó d’Estremera, com el que va ser Director Adjunt Operatiu (DAO) de la Policia quan es va posar en marxa l’operació, Eugenio Pino.

Així mateix, haurà d’acudir en qualitat d’investigat l’excap de la Unitat Central de Recolzament Operatiu (UCAO) de la Policia, el també comissari i soci de Villarejo Enrique García Castaño, àlies 'El Gordo'.