EL TAULER ANDALÚS

Moreno, elegit president de la Junta amb el recolzament "dels hereus del franquisme"

Díaz s'acomoda en l'oposició i s'erigeix en dic de contenció davant la "involució i els retrocessos"

El PP, Ciutadans i Vox converteixen Andalusia en un camp de proves abans d'exportar el seu pacte

zentauroepp46572150 grafand2164  sevilla  16 01 2019   el l der del pp a  juanma190116174828

zentauroepp46572150 grafand2164 sevilla 16 01 2019 el l der del pp a juanma190116174828 / Jose Manuel Vidal

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Juan Manuel Moreno, líder del PP andalús des de fa a penes quatre anys i mig, es va convertir ahir en el sisè president de l’autonomia andalusa i el primer que no pertany al PSOE després de gairebé 37 anys. Un repte que cap dels seus antecessors va aconseguir malgrat obtenir millors resultats electorals i que ha sigut possible únicament amb el recolzament de Ciutadans però també de Vox, un model de pacte que pretenen exportar a altres administracions. La formació d’extrema dreta des del primer moment ha volgut deixar clar que ells són els que han permès un “canvi històric” que relega els socialistes a l’oposició. Des del PSOE, Susana Díaz va apuntar que exerciran de dic de contenció davant “els retrocessos i la involució” del govern format pels “hereus del franquisme”.

Poc abans de les cinc de la tarda, el Parlament andalús va proclamar Moreno president de la Junta, en primera votació i per majoria absoluta. 59 votsdavant els 50 en contra procedents del bloc format pel PSOE i Endavant Andalusia. El líder del PP, en un to molt més relaxat que el dia anterior, no va ocultar la seva felicitat per un escenari en què “sempre va creure”, segons va assegurar tot just ser investit. Després de comunicar-se el seu nomenament al Rei i sortir publicat al Butlletí Oficial, Juan Manuel Morenoprendrà possessió del càrrec divendres en una cerimònia en la qual comptarà amb els seus dos grans valedors polítics, Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría. També el líder del PP, Pablo Casado.

Amb ells assistirà el cap de setmana a la convenció nacional del partit convertit ja en un dels barons territorials més poderosos, malgrat governar en coalició i en minoria. A començaments de setmana donarà a conèixer la composició del seu nou govern perquè pugui començar a funcionar com més aviat millor. Com a primeres mesures a aprovar, va assenyalar la realització d’una auditoria integral de la Junta per conèixer l’estat financer de l’administració i les seves empreses públiques, a més d’aprovar les iniciatives per bonificar al 99% l’impost de successions i deixar-lo com ja el té la comunitat de Madrid.

Però abans d’arribar a aquest moment, Moreno va haver de donar la rèplica als partits polítics. Una jornada en què es va evidenciar el com seran els pròxims mesos en el parlament, amb un bloc d’esquerres afanat a dibuixar unescenari de precarietat i retrocés dels drets socials amb el nou govern, i tres partits que, malgrat que mostren una gran sintonia ideologia i volen exportar el pacte d’aquest camp de proves de la dreta, competeixen per un mateix espai electoral. I, a més,dos dels quals intenten marcar distàncies.L’únic full de ruta que seguirà Ciutadans són les 90 mesures pactades amb els populars, “de les altres coses, serà vostè responsable i la força política amb la qual ha firmat un altre acord (en al·lusió a Vox), però no vincula la meva formació”, li va deixar anar el líder taronja Juan Marín al seu soci. “Els amics dels meus amics són els meus amics”, li va dir més tard la líder socialista, que durant la seva intervenció, la més dura picabaralla que es va veure ahir, va recordar que per molt que s’hi esforcin, el PSOE va ser la força més votada i és la ultradreta qui té “la paella pel mànec”.

Notícies relacionades

El panorama pot semblar inestable, però el líder del PP insisteix que la legislatura neix amb vocació d’estabilitat i aguantarà els quatre anys. Una tesi que comparteixen fins i tot a l’esquerra. “Això durarà perquè és el mercat”, va argüir el portaveu d’IU, Antonio Maíllo, en una entrevista radiofònica, durant la qual va insinuar, com va fer més tard la mateixa Díaz, que hi ha moltsinteressos econòmics darrereel nou Executiu que permetran mantenir-lo cohesionat. Amb la baixada d’impostos que pregonen el PP i Ciutadans i la retallada d’empreses públiques i ens instrumentals, noes podran finançar gaires serveis públics, per la qual cosa la ja expresidenta i líder socialista no va ocultar els seus dubtes sobre que aquest aprimament no comporti una privatització de les empreses públiques i ens instrumentals més rendibles. Ja ho va dir Moreno en el seu discurs, volen que Andalusia tingui l’oportunitat de comprovar el model de gestió que el PP ja ha implantat en altres regions.

A més de comprovar com Díaz s’ajusta el vestit d’oposició, on malgrat la intenció del seu partit pensa aguantar amb l’esperança de recuperar el poder en quatre anys, la sessió d’investidura va servir per presenciar el primer discurs institucional de Vox, centrat en la defensa “sense complexos” dels seus principis morals: les tradicions, la unitat d’Espanya i la família “tradicional i natural”. Molt dur, el portaveu i jutge en excedència Francisco Serrano es va reivindicar com “l’eina democràtica que ha posat fi al règim” socialista, una “dictadura d’esquerra”. I va deixar clar que no pensen renunciar a “cap dels seus plantejaments”, especialment la derogació de la llei contra la violència de gènere.