INVESTIDURA ANDALUSIA

Rodríguez recrimina al PP i Cs formar un "Govern franquícia", que posa en risc l'autonomia

La portaveu d'Endavant Andalusia anuncia que votaran en contra de la investidura de Moreno perquè estan "entregats a l'extrema dreta"

"S'està plantejant com un Govern dels rics, per al 0,7% de la població andalusa", ha lamentat durant la investidura

undefined46557825 teresa rodriguez adelante andaluca190116095124

undefined46557825 teresa rodriguez adelante andaluca190116095124 / Jose Manuel Vidal

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Quatre han sigut els motius que ha donat la portaveud’Adelante AndalucíaTeresa Rodríguez, per no recolzar la investidura del candidat popular, Juan Manuel Moreno, a la presidència d’Andalusia. "Es constituirà un Govern franquícia que posa en risc la nostra autonomia", ha sentenciat la líder morada, abans de considerar l’Executiu que formaran el PP Cs "un Govern dels rics", "entregat al’extrema dreta" i que "no és canvi sinó reacció". 

"Aquest Govern s’ha negociat a milers de quilòmetres, és un tripartit tutelat per [Pablo] Casado[Albert] Rivera i [Santiago] Abascal", ha denunciat la líder andalusa, abans d’assegurar que "no és un Govern autonòmic sinó un Govern franquícia", i que Moreno no serà investit president sinó, a totestirar, governador civil". En aquest sentit, Rodríguez ha recordat que l’objectiu de les autonomies és "acostar els espais de la decisió a la gent". 

La portaveu d’Endavant Andalusia també ha assegurat que el programa econòmic pactat pel futur Govern només "beneficia el 0,7% de la població", "les multinacionals" i "els voltors". Rodríguez s’ha centrat principalment en la càrrega fiscal per als treballadors que suposen algunes de les mesures acordades pel PP i Cs i els ha acusat de "trepitjar els més febles i llepar la bota dels banquers". 

"Cors molt petits"

La tercera raó enarborada per la líder d’Endavant Andalucía ha sigut el matís d’"extrema dreta" que està adoptant el Govern, escorant-se cap a les posicions que ocupa Vox: "Seran un Govern de corbates molt grans sobre cors molt petits". Després d’aquesta acusació, Rodríguez ha portat a col·lació l’absència de proposta per aconseguir la igualtat i el "negacionisme de la violència masclista" que s’ha observat en les negociacions. 

Rodríguez ha recordat l’afirmació de Moreno que en el seu discurs d’aquest dimarts estenia la mà a les dones maltractats, un gest que per a ella denota "paternalisme": "No ens estenguin tantes mans [a les dones] i treguin-nos algunes mans de sobre".

Finalment, ha assenyalat que Moreno no pot representar el canvi polític perquè està, des del 1995, en política. "Vostès no són canvi, són reacció", ha dit, abans d’explicar que és la "reacció" davant de la "por que tenen de perdre els seus privilegis".

La portaveu també ha tingut paraules per a la, encara, presidenta en funcions d’Andalusia, Susana Díaz, a qui ha retret "obrir la porta a la dreta" i deixar que entre un "vent fred que ara els està gelant el cor". 

"Clixés i estereotips antics"

Notícies relacionades

En el torn de rèplica, el candidat a la presidència ha acusat la líder de la quarta força política andalusa d’utilitzar "clixés i estereotips antics" en el seu discurs, un motiu que, per ell, demostracom d’allunyat  està Endavant Andalusia de la realitat. 

A més, Moreno ha respost a les crítiques de Rodríguez rescatant algunes de les polèmiques més sonades dins de la formació morada. “És molt fàcil parlar dels sensesostre quan el líder de la seva formació política viu en un supercasa", ha dit amb sorna Moreno, per assenyalar que "no són raonables" les peticions dels morats. En la mateixa línia, Moreno ha recordat l’escàndol que va envoltar el secretari d’Organització de Podem: "Tampoc és raonable que es parli dels drets de les persones i dels treballadors i Echenique no doni d’alta un treballador".