PER MOTIUS D'URGÈNCIA

El Suprem estudia la sortida de Rull de Lledoners sense comunicar-l'hi

L'exconseller va sortir de la presó perquè el seu fill es va colpejar el cap durant un vis a vis i va ser hospitalitzat

Serveis Penitenciaris va comunicar al jutge de guàrdia de Manresa la sol·licitud de l'exconseller, però no en va autoritzar la sortida

zentauroepp41201886 reus  baix camp   5 12 2017  politica  mitin de junts per ca171206093027

zentauroepp41201886 reus baix camp 5 12 2017 politica mitin de junts per ca171206093027 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J.G. Albalat

El Tribunal Suprem estudiarà la sortida de l’exconseller Josep Rull dissabte passat de la presó de Lledoners per visitar el seu fill petit a l’hospital, amb un permís extraordinari d’urgència, concedit per la directora del centre penitenciari, però no per l’alt tribunal, que és a qui correspon la decisió perquè és qui s’ocuparà de l’enjudiciament, han informat fonts jurídiques.

Les esmentades fonts han mostrat el seu malestar per la manera d’actuar de la presó catalana, que ha comunicat la sortida de Rull emparant-se amb una suposada autorització del jutjat de guàrdia de Manresa, a qui van comunicar els fets. Per això els set magistrats que formen el tribunal que jutjarà els líders del procés acusats de rebel·lió, sedició, malversació o desobediència estudiaran els fets i decidiran si han traslladar el que ha passat a la fiscalia.  

El nen havia anat a visitar, amb la resta de la família, Rull a la presó en un vis a vis familiar quan va caure a terra i va patir una forta commoció al cap. A causa del cop, l’infant, de sis anys, va perdre el coneixement i va haver de ser traslladat d’urgència en ambulància a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

Rull, llavors, va sol·licitar un permís extraordinari d’urgència per poder visitar el seu fill. La direcció de Serveis Penitenciaris de la Generalitat va comunicar al jutge de guàrdia de Manresa aquesta sol·licitud, una petició que recull el reglament penitenciari a Espanya.

Article 161.4

El jutge va respondre que ell no era competent per atorgar el permís, ja que sobre aquests temes s’ha de manifestar el tribunal jutjador, en el cas de Rull, el Tribunal Suprem. L’article 161.4 del reglament penitenciari permet al director general atorgar els permisos extraordinaris. No obstant, el precepte anterior és taxatiu: "Quan es tracti d’interns preventius serà necessària, en tot cas, l’autorització expressa de l’autoritat judicial a disposició de la qual es trobi l’intern".

Finalment, Serveis Penitenciaris va accedir a la petició i Rull va ser traslladat sota custòdia policial fins a l’hospital, sense comunicar-l’hi al Suprem. El problema per a l’alt tribunal rau en el precedent que la decisió penitenciària pot suposar, especialment perquè justifica la sortida basant-se en una resolució judicial que diu que no es pronuncia, al no ser la competent. 

Notícies relacionades

Les fonts consultades es pregunten per què la presó va acudir al jutge de guàrdia si, segons el reglament penitenciari, en casos extraordinaris podia fer-ho directament.

Al despertar-se, el fill petit de l’exconseller va passar unes hores desorientat, sense reconèixer els familiars, però finalment els metges li van donar l’alta i va poder passar la nit de Reis a casa seva.