els judicis del procés

El jutge deixa en llibertat sense mesures els detinguts d'Arran

El fiscal havia demanat que se'ls prohibís acostar-se al Suprem pel seu atac amb pots de fum

La policia ha identificat els concentrats en protesta pels arrestos, que consideren desproporcionats

20190109 420770 concentracionarrane 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge d’Instrucció número 11 de Madrid, Justo Javier Pérez, ha decidit deixar en llibertat sense cap mesura cautelar elsvuit joves simpatitzants d’Arran, organització a l’òrbita de la CUP, detinguts aquest dimarts després de llançar dos pots de fum contra el Tribunal Suprem, va informar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. El magistrat, que els ha pres declaració com imputats per un delicte de desordres públics, ha entès que ni tan sols era necessari imposar la mesura sol·licitada per la fiscalia de prohibir-los acostar-se a menys de 1.000 metres de l’alt tribunal.

Segons va explicar a EL PERIÓDICO, Adriana Roca, portaveu d’Arran, l’arrest dels seus companys va ser "bastant agressiu i fins i tot diria que desproporcionat", perquè la policia els va reduir tirant-los a terra. No obstant, considera que l’"acció" que van dur a terme va complir l’objectiu de visualitzar la campanya amb què proven de denunciar "el règim general de repressió que existeix", especialment, de cara al judici que se celebrarà contra els líders del procés.

Per mostrar-los la seva solidaritat, una trentena de joves s’han concentrat aquest matí a les portes dels jutjats d’instrucció madrilenys. La policia va procedir a identificar-los al no haver comunicat la seva protesta a la Delegació del Govern. Al llarg del matí els concentrats es van traslladar des de l’entrada principal dels jutjats a la més pròxima als calabossos, per poder comunicar-se a crits amb els detinguts, però tot plegat va transcórrer sense incidents.

Una zona molt vigilada

La detenció dels vuit joves es va produir a la madrilenya plaça Villa de París, que separa el Suprem de l’Audiència Nacional, una zona que sempre està especialment vigilada per aquesta circumstància. De fet, els agents van actuar amb gran rapidesa i els van impedir que s’encadenessin a un enreixat pròxim a l’entrada per on hi accedeixen els jutges i magistrats.

Notícies relacionades

Durant el seu arrest se’ls van confiscar diversos pots de pintura i fum, una pancarta firmada per Arran i altres pamflets contra el PP, Ciutadans i el PSOE, unes màscares blanques, cadenes i cadenats. 

Com a acte de protesta per les detencions, la matinada passada diversos membres d’Arran encaputxats van llançar pintura groga contra la façana de la comissaria de la Policia Nacional a Terrassa. "Assenyalem la comissaria de la policia a Terrassa en solidaritat amb les vuit detingudes per l’acció de protesta al Tribunal Suprem", van publicar a Twitter.