AMB CÀRREC A LES ARQUES PÚBLIQUES

Quim Torra ha gastat 120.000 euros en viatges a l'estranger en sis mesos

El president ha fet nou sortides, davant les dues que va realitzar Puigdemont en tot el seu mandat

fcasals46178675 el president quim torra i l expresident carles puigdemont du181208123755

fcasals46178675 el president quim torra i l expresident carles puigdemont du181208123755 / Natalia Segura

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des del 14 de maig, quan va ser investit president de la Generalitat, Quim Torra ha carregat als comptes públics catalans 120.000 euros en viatges a l’estranger, segons ha revelat aquest dilluns SER Catalunya. Durant els sis primers mesos de legislatura, Torra ha fet nou viatges, majoritàriament a Brussel·les per visitar Carles Puigdemont. El seu antecessor, en l’any i nou mesos que va durar el seu mandat, únicament va fer dos viatges a l’estranger, que van tenir un cost de poc més de 9.000 euros. L’oposició ha carregat amb duresa contra aquesta despesa, que des d’ERC i des del PDECat s’ha defensat, considerant que no és inflat i que respon a l’excepcionalitat del moment.   

"Entenem que estem davant d’una legislatura a què el procés independentista té necessitat d’internacionalitzar-se més", ha valorat David Bonvehí, president del PDECat. En la mateixa línia, Marta Vilalta, portaveu republicana, ha reflexionat que "moltes vegades s’han de fer accions que donin resposta a aquesta no normalitat en la qual vivim i, per tant, que hi puguin haver aquests viatges, aquesta política també exterior associada". 

Els viatges a Bèlgica de Torra suposen un cost de 30.000 euros en total, mentre que les visites a Clara Ponsatí (Escòcia) i Marta Rovira (Suïssa) han superat els 71.000 euros. A aquests viatges cal sumar-hi també el que va fer el cap del Govern a Eslovènia el 6 i 7 de desembre passats.

Maragall i Aragonès

Un altre membre del Govern que ha engrossit la despesa en viatges a l’exterior és el ja exconseller Ernest Maragall, que en els mesos abans de la seva renúncia va gastar 42.000 euros, davant els 12.000 euros que va gastar el seu predecessor, Raül Romeva.

Per contra, el vicepresident Pere Aragonès no ha carregat a les arques públiques el viatge que va realitzar el 13 i 14 de novembre a Brussel·les, on es va reunir amb Puigdemont. Segons especifica en una resposta parlamentària escrita al PPC, aquell va ser un viatge "privat", per la qual cosa "no va suposar cap cost a l’erari públic".

Crítiques de l’oposició

L’oposició ha posat el crit al cel. Miquel Iceta ha qualificat de "barbaritat" aquest "malbaratament". "És conseqüència de mantenir la ficció d’un Govern de la república –ha assenyalat el líder delPSC. No fa falta que ho digui cap mosso, és evident que no s’ha implementat cap república". Els socialistes han instat Torra  a no gastar-se "ni un cèntim més en reunions d’organismes fantasmagòrics" i que "no reverteixen en l’interès públic".

Notícies relacionades

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha denunciat que "no pot ser que un president que no està governant Catalunya s’estigui gastant aquestes quantitats en viatges internacionals que no sabem si són institucionals i dels quals desconeixem quin és l’objectiu polític".

Per la seva part, la diputada de Ciutadans Lorena Roldán ha censurat "el malbaratament" de Torra amb els seus viatges per a, segons el seu parer, "fer propaganda del procés, parlar malament d’Espanya i visitar fugits de la justícia". Roldán també ha aprofitat per arremetre contraPedro Sánchez, a qui ha acusat de no fer "res" per impedir aquesta despesa i, en canvi, s’ofereix a "recolzar uns pressupostos que es reafirmen en el full de ruta del separatisme".