INICIATIVES DE CS I DEL PP

El 155 de la dreta no convenç a les Corts

Albert Rivera rep, al Congrés, dures acusacions de fer oportunisme electoral a costa del conflicte català

Grande-Marlaska al PP: "S'emportaran un disgust si no es produeix aquest cataclisme que auguren per al divendres 21"

albert-rivera-congreso

albert-rivera-congreso

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Miguel Ángel Rodríguez

En competència entre si per enarborar el banderí del 155, Ciutadans i el PP no han convençut en la seva estratègia desplegada a les Corts per retratar-se abans del Consell de Ministres a Barcelona. Al Congrés ha fracassat la iniciativa presentada pels liberals i, al cap de poc, al Senat el PP ha rebotat contra la tranquil·litat del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que confia en un 21-D en calma.

En les agendes de les dues cambres han coincidit una proposició no de llei (Ciutadans, al Congrés) perquè s’enviï a la Generalitat el preceptiu requeriment previ a l’aplicació del 155 i una interpel·lació (PP, al Senat) perquè la Moncloa dicti un reial decret que declari que a Catalunya "hi ha una situació d’interès per a la seguretat nacional".

Albert Rivera, defensant el 155, ha fet responsable el Govern d’Espanya "si aquest divendres hi ha una desgràcia, si es tallen carreteres, si no es pot reunir el Consell de Ministres... Perquè ja sabem que el senyor Torra no respecta la democràcia, però vostès han de fer-la respectar".

Rivera ha fet una advertència als socialistes: condiciona possibles futurs diàlegs al fet que el Govern de Sánchez apliqui un 155 total o parcial a Catalunya: "Si avui toquen el botó vermell, si voten en contra d’aplicar el 155, trencaran tots els ponts per a un futur", els ha advertit.

"Conflicte civil"

I els socialistes s’han fet el desentès a l’amenaça. "No hi ha fets jurídics que justifiquin l’aplicació del 155. Vostès, amb la seva proposta, banalitzen el 155", ha dit el diputat del PSC José Zaragoza, que ha acusat els taronges d’"atiar el conflicte i de treure rèdits electorals. Són uns piròmans".

El grup Popular ha donat suport "a la destitució del Govern de la Generalitat", perquè "ens amenaça amb un conflicte civil", ha opinat el diputat tarragoní Jordi Roca, després d’haver acusat el Govern de Torra d’"obrir les portes a ETA", fer-se “‘selfies’ amb etarres" i permetre "que es facin llistes de jutges, que es llancin fems als jutjats, que es tallin carreteres i que s’agredeixi qui pensa diferent o porti una bandera d’Espanya".

En sentit molt contrari, des de Podem s’han celebrat els intents de la Moncloa de dur a terme una reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra divendres a Barcelona.

Els nacionalistes catalans també han rebutjat la proposta amb contundència. Jordi Xuclá (PDECat), ha acusat Rivera: "Sembla que desitja que passi alguna cosa el dia 21, que els Mossos no assegurin la seguretat com l’asseguraran". I ha continuat: "Sembla que el seu somni inconfessable és la supressió de l’Estat de les Autonomies".

Jordi Salvador, d’Esquerra –que ha aprofitat la seva intervenció per recordar al ministre Borrell el cas de l’escopinada: "Encara espero disculpes públiques per la seva calúmnia", ha dit–, ha inclòs Ciutadans en "la croada" de la ultradreta per "la sacrosanta unitat d’Espanya". I ha recorregut a l’admonició: "Ja podeu enviar de nou milers de policies, tota la brigada judicial i pervertir el sistema de Justícia, però no renunciarem mai als nostres anhels", ha advertit, per acabar recordant una tradició de Prat de la Riba, Companys, Josep Irla...: "Si vam perseverar en circumstàncies molt més adverses, ¿no podrem aguantar el seu 155? ¡Au va!"

Però aquesta contundència no ha eclipsat una destacada i breu intervenció del penabista Aitor Esteban en què ha menyspreat la proposta de Rivera: "A veure si per fi ho entenen: no es pot suprimir una autonomia; no és constitucional", li ha dit. Considerant la proposta irrealitzable perquè correspon al Govern proposar l’aplicació del 155, i no, a l’oposició, i perquè s’ha de debatre al Senat, i no, al Congrés, Esteban havia començat el seu torn assegurant: "Seré breu, perquè això no dona gaire de si", i l’ha acabat baixant del faristol amb un "... i m’han sobrat dos minuts".

A favor al Senat

El PP, de la mateixa manera que Ciutadans ha fet amb una pregunta en la sessió de control, ha portat la qüestió catalana a la Cambra alta a través d’una interpel·lació al ministre de l’Interior, Grande-Marlaska, sobre les mesures de seguretat que el Govern adoptarà durant el pròxim 21-D. "Tranquil·litat" i "confiança plena en la professionalitat dels Mossos d’Esquadra" ha sigut la resposta del ministre, que ha acusat la senadora del PP Clara San Damián de "fer propaganda" amb el seu discurs sobre Catalunya. 

Notícies relacionades

"Vostès s’emportaran un disgust si no es produeix aquest cataclisme que auguren per al divendres 21", ha ironitzat Grande-Marlaska després que la senadora popular advertís l’Executiu de les "accions subversives" que preparen els CDR per "aconseguir la paralització i el caos a Catalunya".

Davant de les alertes de San Damián, el ministre ha sigut clar: "El Govern d’Espanya, el dia 21 de desembre, no serà ni un Govern segrestat ni un Govern invasor".