defensa

El Govern inverteix 7.331 milions en armament i defensa que és despesa "social" perquè crea ocupació

Escomet la construcció de cinc fragates F-110 i de 348 vehicles 8x8, i la modernització de l'Eurofighter

Defensa calcula que la inversió crearà 8.500 llocs de treball directes o indirectes en els pròxims anys

Un Eurofighter a la base aèria de Morón.

Un Eurofighter a la base aèria de Morón. / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern ha posat en marxa tres programes d’armament en què invertirà 7.331 milions d’euros: la construcció de cinc fragates F-110 entre el 2019 i el 2032 i de 348 vehicles 8x8 Dragon per a l’Exèrcit de Terra, i la modernització del caça Eurofighter

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha defensat que aquesta despesa militar és una "despesa social", perquè genera milers de llocs de treball i impulsa la indústria i tecnologia espanyola. El seu Ministeri calcula que la inversió de 7.331 milions d’euros per a programes d’armament aprovada aquest divendres pel Consell de Ministres generarà almenys 8.500 llocs de treball, entre directes i indirectes, en els pròxims anys.

Els tres programes que han rebut aquest divendres el vistiplau del Govern tenen extensió fins a l’any 2032. En concret, suposa augmentar el sostre de despesa de tres programes ja en vigor, la qual cosa suposa que "es destinarà de forma íntegra a la renovació i actualització de material de les Forces Armades, segons explica el departament dirigit per Margarita Robles.

Despesa social

Aquesta inversió generarà, a més, "un important impacte enl’economia  i en la indústria de defensa espanyola", argument a què ha recorregut la ministra per justificar que es tracta de "despesa social". "És despesa social perquè la despesa militar genera també llocs de treball en la indústria espanyola", ha defensat aquest mateix divendres en una entrevista concedida a Onda Cero, recollida per Europa Press.

La inversió més gran de les aprovades aquest divendres és la destinada a la construcció de cinc fragates F-110, amb un import de 4.325 milions d’euros entre els anys 2019 i 2032. En aquest programa s’han invertit ja 174 milions.

Segons explica Defensa, les F-110 són fragates oceàniques polivalents que incorporen un pal integrat amb sensors i antenes. Substituiran sis fragates de la classe Santa Maria, amb 35 anys d’antiguitat, per mantenir les capacitats actuals.

La construcció d’aquestes cinc fragates garanteix càrrega de treball per a la viabilitat de la planta de Navantia a Ferrol (la Corunya), amb la generació de 7.000 llocs de treball durant nou anys: 1.300 de directes en l’empresa pública, 2.000 en la indústria auxiliar i 3.500 més d’indirectes.

Nou blindat

A més, el Govern ha donat el vistiplau a la inversió de 2.100 milions d’euros fins a l’any 2030 en el desenvolupament i en la construcció del nou vehicle blindat sobre rodes 8x8, conegut com a 'Dragon' per a l’Exèrcit de Terra.

Aquests vehicles substituiran els antics BMR, que ja van ser retirats de determinades operacions internacionals per les seves deficiències i carències de seguretat per als seus ocupants, segons ha reconegut el Ministeri.

En aquest vehicle, desenvolupat íntegrament a Espanya, el Govern ja ha invertit més de 90 milions d’euros i els prototips han sigut desenvolupats pel consorci integrat per Santa Bárbara Sistemes, Indra i SAPA.

Tot i que el Govern preveu que el programa sigui molt més ampli, la inversió autoritzada aquest divendres permetrà incorporar 348 d’aquests nous vehiclesque s’aniran entregant progressivament fins a l’any 2025.

Impacte econòmic

El desenvolupament d’aquest programa tindrà un impacte rellevant en les economies d’Alcalá de Guadaira (Sevilla), Trubia (Astúries), Aranjuez (Madrid) i Andoain (Guipúscoa), poblacions en les quals tenen plantes de producció les empreses que participen en el projecte.

En total, es calcula que la producció del nou vehicle blindat generarà uns 650 llocs de treball directes, i 1.000 més d’indirectes.

La tercera inversió té l’objectiu de culminar l’actualització i modernització de l’Eurofigther, l’avió de combat europeu. En concret, el Govern ha aprovat elevar el sostre de despesa per a aquest caça en 906 milions d’euros fins a l’any 2023, ja que s’havien esgotat els 9.254 milions del pressupost assignat.

Segons insisteix el Ministeri, amb l’augment del sostre de despesa Defensa podrà modernitzar i adaptar aquests aparells a les últimes tecnologies perquè puguin competir en igualtat de condicions amb els del Regne Unit, Itàlia i Alemanya, els socis europeus que participen en el projecte de l’avió de combat europeu.

Programa europeu

L’'Eurofighter 2000' és un programa de col·laboració europeu en l’àmbit de l’OTAN  per al desenvolupament, producció i recolzament en servei d’avions de combat en què participen Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i Espanya.

Espanya va adquirir 73 avions 'Eurofighter’, dels quals en l’actualitat hi ha 69 aparells en servei i, el 2019, es rebran els quatre restants. Està previst que aquests aparells esgotin la seva vida útil l’any 2045.

Aquestes inversions se sumen a les ja efectuades pel Govern de Pedro Sánchez des que va arribar al Palau de la Moncloa el juny d’aquest any. En total, ha destinat més de 12.000 milions a diferents programes d’armament durant els últims sis mesos.

Notícies relacionades

Entre aquestes inversions es troben els 1.700 milions destinats a sufragar el sobrecost dels submarins S-80. També ha aprovat partides per a nous helicòpters NH-90, modernització dels Chinook o nous satèl·lits de telecomunicacions.