REACCIÓ

Torrent, als CDR: "La república no es construeix amb caputxes ni amb la cara tapada"

El president del Parlament trenca el silenci d'ERC i evita posicionar-se al costat de Torra amb la via eslovena

torrent-mix / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El president del Parlament, Roger Torrent, ha censurat aquest dilluns les accions dutes a terme aquest cap de setmana pelsComitès de Defensa de la República (CDR) a les autopistes catalanes. "La república no es construeix amb caputxes ni amb la cara tapada, sinó amb la cara descoberta i generant majories", ha subratllat el republicà a les portes de la presó de Lledoners, després de visitar els polítics independentistes en vaga de fam.

Torrent ha considerat legítima "qualsevol acció cívica, pacífica i no violenta" i ha apel·lat a una solució "democràtica", que, ha afegit, és el que demanen "el 80% dels catalans".

Respecte de l’actuació dels antiavalots dels Mossos a Girona i Terrassa durant el Dia de la Constitució, Torrent ha reconegut que la imatges "generen inquietud", però ha considerat que no li correspon a ell "valorar els criteris polítics de gestió" dels Mossos i ha confiat que el Govern "trobarà una solució".

Via escocesa

El president del Parlament també ha evitat avalar la via eslovena que dissabte va reivindicar el president Quim Torra a través d’un tuit i ha advertit que la via que defensa ERC és l’"escocesa".

"Hem defensat sempre i continuarem defensant la via escocesa, que és la correcta i la que ens sembla que ens farà guanyar, perquè connecta amb el 80% de la població d’aquest país i aporta una solució democràtica al conflicte", ha assenyalat el dirigent republicà.

Torrent ha insistit que tant ell "a títol personal" com ERC han "defensat sempre la via escocesa" a Catalunya com "la via referent" i la "correcta", en al·lusió a l’acord que va permetre un referèndum sobre la independència entre Escòcia i el govern del Regne Unit.

El republicà ha assegurat que no ha abordat amb els presos aquesta qüestió, tot i que sí que ha reconegut després que amb l’exvicepresident català i líder d’ERC Oriol Junqueras han parlat "evidentment de quina és la voluntat i l’opció estratègica d’ERC i quin és el posicionament polític que, al seu parer, ha de seguir el moviment independentista".

"Grans consensos"

Notícies relacionades

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha continuat el camí de desmarcatge republicà de Torra obert per Torrent. Si aquest s’havia alineat amb l’anomenada via escocesa, la portaveu ha assenyalat que l’opció del seu partit és "la democràcia, el pacifisme i els grans consensos" i que té com a eina útil el "referèndum".

D’altra banda, Vilalta ha donat suport a la portaveu del Govern, Elsa Artadi, i ha considerat també una "provocació" el Consell de Ministres. "Venen a reunir-se entre ells a Barcelona, però eviten veure’s amb el Govern", ha assenyalat. Això sí, la portaveu ha apostat per mobilitzacions de protesta "cíviques, pacífiques i democràtiques".