DESPRÉS DE LES CÀRREGUES DELS MOSSOS A GIRONA I TERRASA

Els CDR desafien Torra tallant l'AP-7

Reclamen la dimissió de Buch, que es reunirà aquest diumenge amb el president

El tall de 15 hores a l'Ampolla causa retencions i tensió entre camioners i activistes

zentauroepp46179244 graf3521  l ampolla de mar  08 12 2018   el corte de tr fico181208141350

zentauroepp46179244 graf3521 l ampolla de mar 08 12 2018 el corte de tr fico181208141350 / Jaume Sellart

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ressò de les càrregues dels Mossos dijous passat a Girona i Terrassa en protestes contràries a actes de Vox segueix creixent dia a dia, cada vegada més amplificat. En ple compte enrere de l’ultimàtum de Quim Torra a Miquel Buch per purgar els Mossos, els Comitès de Defensa de la República (CDR) van decidir afegir més gasolina tornant a sortir al carrer o, més ben dit, a la carretera, per reclamar la dimissió del conseller d’Interior. Van tallar l’AP-7 durant 15 hores desafiant el president hores abans de la reunió que aquest mantindrà diumenge amb Buch. 

“Paralitzem el país com paralitzada tenim la democràcia”, clamava el compte oficial dels comitès a les seves xarxes socials, cridant a la mobilització. Un centenar d’activistes dels CDR s’han concentrat a les set del matí a la calçada de l’AP-7 al seu pas per l’Ampolla, i han amuntegat pneumàtics, barrils, pedres i fragments de barana per impedir el pas en els dos carrils de la circulació. Els Mossos, acusats d’haver-se excedit en l’ús de la força dijous, aquesta vegada no han intervingut per desallotjar els convocats, i els CDR han deixat bloquejats durant tot el dia camions i autocars i ha provocat diversos quilòmetres de retencions, així com moments de tensió entre conductors i independentistes. Els activistes han corejat crits de recolzament als presos polítics i a la implementació de la República i també consignes per exigir la dimissió de Buch.

Efectius dels Mossos s’han desplaçat al lloc i segueixen des de certa distància el desenvolupament de la mobilització, tot i que de moment no hi han intervingut. Els automòbils s’han desviat per la carretera N-340, que ha acumulat retencions de fins a tres quilòmetres en direcció a Barcelona i d’un quilòmetre en sentit sud.

Marxa enrere

Els turismes han sigut els primers vehicles en ser desviats, mentre que alguns camions i autocars s’han mantingut aturats durant hores a l’espera que se’ls donés pas per poder accedir a la desviació habilitada per la carretera N-340.

Miguel, un dels camioners afectats per la mobilització dels CDR, ha explicat a Efe que ha estat parat a Tortosa (Tarragona) prop de cinc hores i que, per poder accedir a l’N-340, s’està obligant els conductors a circular marxa enrere fins a la desviació, una maniobra que considera “molt perillosa” per als vehicles grans, especialment els tràilers articulats.

Càrregues polítiques

Albert Rivera i Pablo Casado s’han afanyat a carregar contra Torra. El líder de Ciutadans ha considerat avui “una vergonya” que Torra recolzi als que “tallen carreteres i assetgen els ciutadans” mentre el president “pretén purgar els Mossos que fan complir la llei”. El president del PP ha denunciat que “els CDR prenen el comandament d’una Catalunya batasunitzada que s’ha escapat de les mans del Govern i de Torra, que no defensa ni els Mossos”. I ha instat Pedro Sánchez a aplicar un altre 155 per acabar amb “la kale borroka”, recalcant que aquesta comunitat “s’ha escapat de les mans del Govern” i que ja ni tan sols la Generalitat “controla” els CDR. “Els deien que ‘apretessin’ i han ‘apretat’ massa”, ha assenyalat recordant la famosa frase de Torra encoratjant els comitès i que fins i tot Artur Mas li ha recriminat. 

La protesta dels CDR ha arribat també a Barcelona, on a la nit unes 300 persones han tallat l’avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia de Barcelona. Després de tornar al punt d’inici de la manifestació, la delegació del Govern, han dissolt la manifestació. Al contrari del que ha passat a la carretera, on els concentrats han expressat la intenció de passar-hi la nit. “Els CDR portem unes quantes hores tallant l’AP-7 a l’Ampolla. ¡No pararem fins a tenir la República Catalana! El 27-S, l’1-O i el 21-D l’independentisme va guanyar i volem la implementació de la República guanyada en referèndum”. Els activistes han reforçat les barricades amb més baranes. Els serveis d’interlocució dels Mossos els han demanat que desconvoquessin la mobilització a mitjanit i, passades les 10 de les nit, els CDR han donat per finalitzat el tall de carretera.

Notícies relacionades

Amb aquest clima polític es veurà aquest diumenge Torra amb Buch, conseller que els CDR tenen enfilat i de qui reclamen el cessament des de setembre, quan els Mossos van carregar contra independentistes que volien boicotejar la marxa de policies convocada per Jusapol per retre homenatge als qui van participar en l’operació Copèrnic, l’operatiu ideat per frenar el referèndum de l’1-O.

► Últimes notícies de Catalunya, CDR i Mossos | en directe

Últimes notícies de Catalunya, CDR i Mossos